пʼятниця, 26 серпня 2011 06:00

У пасажирів на вокзалі підвищується тиск

— Майже всі, кого консультувала, мали завищений тиск. А це понад сотня людей. Але ми на вокзалі. Тут страшна спека та багато шуму. Людина чекає на поїзд, тому й нервує. Я чотирьох відправила в медпункт. У двох тиск був за 200. Там їм вколють заспокійливе, і вони можуть трохи полежати. У них стенокардія, — розповідає лікар-терапевт 52-річна Тетяна Цибуліна із Дорожньої клінічної лікарні №2.

Вона сидить у вівторок біля опорного пункту міліції залізничної станції Київ-Пасажирський. Поряд із нею за двома столиками ще троє лікарів. Надають безкоштовні консультації охочим. Міряють рівень кальцію в організмі та артеріальний тиск. Акцію "День здоров'я" організували "Укрзалізниця" та Всеукраїнське лікарське товариство. Працюють із дев'ятої ранку.

Близько 12.00 до столу підходить 65-річний Мандрогай Шандро. Він із Монголії, в Україні живе 40 років. Приїхав зі столичного мікрорайону Біличі, коли по радіо почув про консультації.

— У меня было два инсульта. После второго берегу себя. Хочу, чтобы врачи посмотрели и рассказали, как у меня дела. Я то думал, будут полностью анализ делать, а здесь только общая консультация. Сейчас посмотрим, что из этого будет, — закочуючи рукав сорочки, сідає на стілець. Капелюха не скидає.

Лікарка надіває на його руку манжет. Запитує вік, чи вживає тютюн, алкоголь. Усе записує на аркуш, який потім передає іншій медичці. Просить пересісти до терапевта. Шандро розмовляє з нею 20 хв. Усміхаючись іде до виходу.

— У нього високий тиск, аритмія. Я йому написала направлення для повного обстеження в нашу лікарню. Тут я тільки можу порадити та направити куди потрібно, — говорить Тетяна Цибуліна. — Більшість, хто підходить, віком за 40. Мало молоді. Вранці були працівники вокзалу — вантажники, касири. З керівництва ніби нікого.

Рівень кальцію визначають за допомогою тесту на ноутбуку.

— У кожного другого перевіреного рівень не дотягує навіть 60 відсотків, при нормі 80, — пояснює Ольга Бойченко з лікарського товариства.

67-річна Людмила Вороніна, яка стоїть на першому пероні, не вірить у точність та достовірність таких консультацій.

— Рівень кальцію взнають тільки після серйозних аналізів крові та мочі. А ці тести — фікція. Та й тиск поміряти треба пару раз з інтервалом, шоб точно знать. Сама була медсестрой, знаю. Хоча, може, людину спасуть, яка про здоров'я не думає.

Консультацію проводили до 13.00. Подібні акції відбулися на 19 вокзалах України.

Зараз ви читаєте новину «У пасажирів на вокзалі підвищується тиск». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі