вівторок, 30 січня 2007 17:39

Туристи рушили на гірськолижні курорти

Автор: фото: Андрій ДЕЙНЕКО
  У неділю 28 січня лижники спускаються від бару ”Панорама” на горі Буковель (1127 м), що на однойменному курорті в Івано-Франківській області. У вівторок на ”Буковелі” працювало чотири підйомника, черг не було
У неділю 28 січня лижники спускаються від бару ”Панорама” на горі Буковель (1127 м), що на однойменному курорті в Івано-Франківській області. У вівторок на ”Буковелі” працювало чотири підйомника, черг не було

"Ми такі раді, що випав сніг! Нарешті у нас минула зимова депресія. Зараз мете, вітер віє, але ми не звертаємо на це уваги. Головне, що сніг є", — радіє прес-секретар гірськолижного курорту "Буковель", що в Івано-Франківській області, Оксана Говера.

Через теплу зиму курорт щодня втрачав до 100 тис. євро. Працював лише один підйомник із чотирнадцяти. Тепер же запустили всі.

— Втрачених грошей все одно не повернемо. Але постраждали також наші клієнти. Тому для них ми продовжили абонементи, — пояснює прес-секретар.

40-річний киянин Юрій до "Буковеля" поїхав у п"ятницю. Купувати квитки кинувся, як тільки дізнався, що там випав сніг.

— Багато людей катається, хоч і робочі дні. На дитячій трасі чимало народу. Черг поки немає, — ділиться чоловік. — Стоянки заповнені автомобілями. Відпочивати приїздять переважно із Чернівців, Львова, Івано-Франківська. Зустрічав туристів з Угорщини.

Водночас знайти номер у готелях "Буковеля" не проблема. Більшість відпочивальників віддають перевагу приватному сектору. Там проживання значно дешевше: двомісна кімната на добу коштує від 50 грн. А ось вартість двомісного добового номера на вихідних — 714 грн, по буднях — 536 грн.

Подібна ситуація і в Славському на Львівщині. Відвідувачів стало значно більше.

45-річний Іван Якуб"як із Яремчі, що на Івано-Франківщині, пригадує: на Новий рік туристи приїжджали, а на Різдво — вже ні. Каже, що місцеві понабирали кредитів, аби облаштувати туристичні домівки. А тепер багато хто в боргах сидить.

На гірськолижному курорті "Драгобрат", що в селі Ясіня Рахівського району на Закарпатті, сніг випав ще 15 грудня. Однак на новорічно-різдвяні свята туристів було небагато. Мабуть, не вірили, що можна буде кататися. Двомісний номер із дворазовим харчуванням тут коштує 200–240 грн на добу.

Із першим справжнім снігом з"явилися й перші жертви. Так, у неділю на горі Тростян, що у Славському, травмувалися четверо туристів зі Львова та один китаєць. Того ж дня заблукав на горі 8-річний Олег Вовчук із Трускавця. Дитину знайшли.

— У нас почалися робочі дні. Щоденно рятуємо до восьми людей, — кажуть у рятувально-пошуковому відділі МНС Львівщини.

Найближчими днями синоптики обіцяють сніг, хурделиці та зниження температури. У Карпатах стовпчик термометра опускатиметься до -18°С. Потепління очікується 7–8 лютого.

Зараз ви читаєте новину «Туристи рушили на гірськолижні курорти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі