вівторок, 18 липня 2006 17:43

Туристів запрошують на острів Березань

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  100 років тому на острові Березань в Миколаївській області вбили лейтенанта Петра Шмідта
100 років тому на острові Березань в Миколаївській області вбили лейтенанта Петра Шмідта

У липні в Миколаївській області відкрили новий туристичний маршрут на острів Березань. Його в народі називають островом Бояна, про який писав Олександр Пушкін в поемі "Руслан і Людмила".

Цього року на Березані відзначатимуть 100 років із дня страти лейтенанта Петра Шмідта — того самого, чиїми дітьми прикидалися герої "Золотого теляти" Іллі Ільфа і Євгена Петрова. Він служив на броненосці "Очаків", а в листопаді 1905 року очолив повстання в Севастополі. Його розстріляли 1906-го біля кам"яної стіни на Березані.

— Стіна — це насправді залишки давньогрецького храму. 647 року до н.е. греки приплили на острів, заснували там місто Борисфен і збудували храм на честь Ахілла. А поряд збереглися укріплення берегових батарей царських часів, — розповідає 48-річна Тетяна Чичкалюк, начальник управління з питань туризму і курортів Миколаївської облдержадміністрації.

Вона бідкається, що за радянських часів Миколаїв, як і Севастополь, був закритим містом — тут виробляли військові літаки і пароплави. Через це місто та й всю область і досі сприймають як таку собі військову промзону. Забувають, що Миколаївщина — красивий регіон із багатою історією.

Екскурсія маршрутом Коблево—Рибаківка—острів Березань коштуватиме 50 грн. Їхати потрібно буде автобусом із Коблева, в селі Рибаківка пересісти на баркас, на якому плисти 1,5 км до острова Березань.

Зараз ви читаєте новину «Туристів запрошують на острів Березань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі