четвер, 12 жовтня 2006 19:05

Свято Покрови пропонують визнати Днем війська

14 жовтня православна церква відзначає свято Покрови Божої Матері. За легендою, в Х столітті, коли столицю Візантії Константинополь штурмували турки, жителі міста зібралися на молитву у Влахернський храм і стали свідками чуда. Богородиця розгорнула над головами людей у церкві білу хустку, молячись за спасіння міста. Завойовники відступили, а християни в пам"ять про диво запровадили свято Покрови.

"Покрова накриває траву листям, землю — снігом, а дівчат — шлюбним вінком", — йдеться у народному прислів"ї. Після Покрови й до початку Пилипівського посту 28 листопада українці традиційно грали весілля. Селяни до свята намагалися утеплити хати — обкладали стіни хмизом, замазували всі щілини. Після Покрови припиняли будь-які роботи на полі. Цього дня підмічали погоду: якщо вітер віяв з півночі, зима очікувалася холодна, сніжна, а як з півдня — тепла.

— Свято Покрови — це також свято українського війська, — розповідає "ГПУ" 20-річний Тарас Дем"яненко, студент Національного педагогічного університету імені Драгоманова. — Запорізькі козаки шанували це свято як одне з найважливіших, проводили в цей день загальновійськові ради. Церква на Січі була присвячена Покрові.

Тарас Дем"яненко разом із друзями минулої середи зібрали в Києві 2 тисячі підписів під листом до президента. Студенти пропонують Вікторові Ющенку визнати свято Покрови Днем українського війська.

— Козацькі традиції прив"язують військове свято до Покрови, та й Українська повстанська армія цього дня відзначає річницю свого заснування, — переконує Дем"яненко.

Зараз ви читаєте новину «Свято Покрови пропонують визнати Днем війська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі