неділя, 01 жовтня 2006 16:33

Шевченкову хату накрили соломою за англійським методом

  Киянин Ігор Триног із двома друзями за два з половиною тижні накрили соломою хату Тараса Шевченка в рідному селі поета на Черкащині
Киянин Ігор Триног із двома друзями за два з половиною тижні накрили соломою хату Тараса Шевченка в рідному селі поета на Черкащині

— Українці традиційно покривають хату шаром соломи десь у 17 сантиметрів. Англійці кладуть стріху вдвічі товстішу, в три шари, і кріплять дротом, а не дерев"яним стержнем, як українці. Потім обливають водою, розчісують граблями й обтягують цинковою сіткою — щоб птахи не гніздилися, — розповідає "ГПУ" 27-річний киянин Ігор Тринос.

Разом із двома друзями Ігор перекрив новою солом"яною стріхою Шевченкову хату в рідному селі поета — Шевченковому Звенигородського району Черкаської області. Обіцяють, що стріха не протікатиме 20–25 років. Її виклали за англійським методом, якого хлопці навчилися в англійців.

2002-го Ігор Тринос закінчив Київську сільськогосподарську академію і поїхав на заробітки до Великої Британії. Працював у місті Кантербері на будівництві. Через місяць на одному з об"єктів уперше побачив, як будинки криють соломою.

— Я відразу попросився в бригаду до братів Девіда та Джона Кенвардів, хоча взяли вони мене лише через півроку, — розказує Ігор. — Крити будинки соломою в Англії дуже модно. Солом"яну хату англійці зображують на вітальних листівках. Але дозволити собі таку розкіш можуть лише заможні люди. Там один квадратний метр покрівлі коштує 250 фунтів стерлінгів (2188 грн. — "ГПУ").

Півтора року тому Ігор по телевізору почув, як директорка музею "Батьківська хата" Людмила Шевченко просила про допомогу. На той час стріха вже понад рік протікала. Хлопець зателефонував і запропонував свої послуги. Але все необхідне для роботи змогли знайти тільки цього літа. У червні Ігор зустрівся з Віктором Ющенком, коли президент гостював у Моринцях Звенигородського району.

— Людмила Шевченко взяла президента за руку і привела до мене, — згадує Ігор. — Ющенко запропонував мені накрити хату очеретом, бо він довговічніший. Я відповів: "Як хочете — так і буде!". Але через кілька днів він повідомив, що краще хай буде оригінал — солом"яний дах.

Гроші на реконструкцію даху виділили з програми "Золота підкова Черкащини", якою керує заступник голови Черкаської обладміністрації Олег Резнік. На покрівлю хати пішло 1000 житніх снопів. Жито готували як велить традиція — жали серпом, вручну молотили ціпами.

Стріху перекривали два з половиною тижні. Закінчили минулої суботи. На зробленому Ігор, а також 26-річний Віталій Резніков та 22-річний Анатолій Ємець зупинятися не збираються. Перекриють соломою заміську резиденцію посольства Росії в Україні, де зазвичай відпочиває Віктор Черномирдін.

— Вони самі запропонували нам роботу через заступника директора музею в Пирогові, — каже Ігор. — На їхньому солом"яному даху ми вистрижемо погони із зірками.

Хату в селі Шевченковому збудували 1989-го — відтворили з малюнка Шевченка "Батьківська хата". Через два роки відреставрована будівля згоріла. Її відбудували знову і покрили соломою, яка простояла донині. Біля цієї хати похована мати Тараса Шевченка — Катерина.

Зараз ви читаєте новину «Шевченкову хату накрили соломою за англійським методом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі