четвер, 06 січня 2022 09:36

Шантаж Росії провалився

"Байден запевнив, що Сполучені Штати та їхні союзники дадуть рішучу відповідь, якщо Росія вторг­неться в Україну", — заявили в Білому домі після телефонних перемовин українського й американського лідерів 3 січня.

79-річний Джо Байден запевнив 43-річного Володимира Зеленського, що не домовлятиметься ні про що з російським президентом без України: "Нічого про вас без вас".

Переговори між США і Росією, яка висунула вимогу не приймати Україну до Північноатлантичного альянсу, заплановані на 10 січня. 12-го відбудеться зустріч Ради Росія-НАТО. Наступного дня — засідання Постійної ради Організації з безпеки і співробітництва у Європі.

— Російський шантаж стосовно юридичних гарантій недопущення України в НАТО провалився. Увага буде прикута до кулуарної частини переговорів США та Росії. Можемо лише гадати, чи будуть там якісь таємні домовленості. Але публічних угод, яких би хотіла Москва, не буде однозначно, — каже політолог 52-річний Сергій Таран. — Зустрічі росіян із представниками Альянсу — типові для Заходу. Тут теж зради не відбулося.

Путін висунув низку вимог, що не стосуються України. Зокрема, вимагає, щоб НАТО погоджував рух своїх військ на території країн-членів біля російських кордонів. Крім України, є багато інших питань. А принцип "нічого про Україну без України" порушували не раз. Нашому керівництву слід вести активну зовнішню політику. Найголовніше, що зараз треба робити Зеленському — демонструвати спроможність України самій оборонятися від російських зазіхань. Лише тоді ми отримаємо допомогу. В будь-якому разі необхідно показати, що ми готові захищати свій суверенітет і європейський вибір, який зробили 2014-го.

Зараз ви читаєте новину «Шантаж Росії провалився». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі