пʼятниця, 26 жовтня 2018 00:25

Росіяни приїхали домовлятися про вилов риби в Азовському морі

23 жовтня до України приїхала російська делегація обговорити квоти на вилов риби в Азовському морі. Мали підписати спільну угоду про розподіл місць вилову.

На зустріч прибули представники державних рибних агентств обох країн, дипломати та уповноважені президентів РФ і України.

— Ми беремо участь у заході з метою захисту державних інтересів, — каже 37-річний Борис Бабін, представник президента України у Криму. — Нехай представники РФ прояснять кілька аспектів по Азову, по квотах, що йдуть на Крим з Росії, про викрадених рибалок. А потім ми будемо діяти, згідно з повноваженнями.

З 14 вересня 1993 року діє угода про спільне рибальство на Азовському морі між Україною та Росією. Вона досі чинна. Спільна комісія щодо квот збирається раз на рік. 2017-го її засідання відбулося в Ростові-на-Дону.

Зустріч зірвав голова Меджлісу кримсько­татарського народу 61-річний Рефат ­Чубаров.

— Я вас закликаю припинити цю діяльність. Тут сидить злочинець, — заявив Чубаров. — Я не можу п'ять років відвідати Крим. Росіяни вбивають, викрадають наших дітей. Закликаю негайно припинити це збіговисько.

Чубаров викликав поліцію, зателефонував у Службу безпеки ­України.

О 14:00 підписання угоди скасували. Представники Росії поїхали у своє посольство, українських чиновників викликали в Службу безпеки України.

— Такого не має бути, — говорить журналіст Айдер Муждабаєв, 46 років. — Ті, хто мали відстоювати державні інтереси, готові ділити з ними українську рибу. Таких людей треба мінімум зняти з посади.

Депутати Європарламенту 23 жовтня закликали накласти на Росію додаткові санкції за агресивні дії в Азовському морі. Так вирішили на дебатах.

З кінця квітня РФ не пропустила понад 150 європейських торгових суден, що прямували до українських портів в Азовському морі. Такі дії — порушення міжнародного морського права.

— Порушення Росією міжнародного права — не новий факт, — говорить 65-річна Сандра Калнієте, депутат Європейської народної партії. — Але спроба анексії Азовського моря та часткова блокада українських портів — це серйозний виклик.

Резолюція Європарламенту щодо дій Росії в Азовському морі була проголосована 25 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни приїхали домовлятися про вилов риби в Азовському морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі