четвер, 16 січня 2020 00:01

Реклами російською мовою не буде

Із 16 січня реклама на телебаченні, радіо, білбордах і в інтернеті має бути тільки українською мовою. Набуває чинності відповідна норма закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

— У 2012–2018 роках діяв мовний закон, що дозволяв рекламу російською. Після його відміни мова реклами не регулювалася, — каже голова громадської ініціативи "И так поймут" Роман Матис, 41 рік. — Великі компанії розуміли, що від переходу на державну нікуди не подітися. Уніфікували всю рекламу і робили її українською.

Із прийняттям нового мовного закону компанії прописують у тендерах на розміщення реклами, що хочуть давати її українською.

— Це стосується всіх її носіїв. Виконавцю ставлять завдання і ніхто його не обговорює, — продовжує Матис. — Дрібні компанії обирали мову залежно від побажань керівництва. Їм могли нав'язати своє бачення. Тепер рекламуватимуть лише українською.

Живемо у споживацькому суспільстві. Найбільше інформації видає бізнес, а не письменники й поети. Відомості про продукти й послуги — великий масив. Якщо подаватиметься не українською, це буде наш програш.

За перше порушення закону попереджатимуть. За повторне можуть оштрафувати на 3,4–5,1 тис. грн.

Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" Верховна Рада ухвалила у квітні 2019-го. Набув чинності 16 липня. Відвідувачі ресторанів, кафе, магазинів, лікарень і державних установ можуть вимагати обслуговування українською, за законом. Документ передбачає діяльність Нацкомісії зі стандартів української мови. Кабмін створив її 6 листопада 2019-го. Затверджуватиме методи перевірки володіння мовою для отримання громадянства України та займання державних посад.

Зараз ви читаєте новину «Реклами російською мовою не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі