четвер, 30 червня 2016 06:05

"Прикривають чиновники, податкова й міліція"

Автор: ФОТО З САЙТА www.novostimira.com.ua
  Президент Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України Леонід Косянчук: ”Владі невигідно боротися з нелегальним газовим ринком, бо з нього годується”
Президент Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України Леонід Косянчук: ”Владі невигідно боротися з нелегальним газовим ринком, бо з нього годується”

— У столиці незаконно працюють понад 450 газових заправок. Торік їх було 300. Хто є власниками — не знаємо. Податковим інспекторам нікому вручити штраф. Касового апарата немає, юридична особа невідома, — каже 62-річний Леонід Косянчук, президент Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України. Розповідає про газові модулі для заправки скрапленим паливом.

— Їх установлюють біля житлових будинків, шкіл, дитсадків, торговельно-розважальних центрів, автостоянок. Головне, щоб був інтенсивний потік автомобілів. У кращому випадку нелегали мають дозвіл на розміщення кіоску. Хоча це не стосується заправок. Типовий газовий модуль коштує 20 тисяч доларів. Окуповується за три місяці. Якщо немає очікуваного прибутку, його перевозять в інше місце.

На чому заробляють власники?

— Лише на акцизі до місцевого бюджету нелегали економлять 1,27 гривні на літрі газу. Єдиний мінус — потрібно ділитися прибутками з чиновниками, фіскальною службою й поліцією. Водночас легальним підприємцям треба купити або орендувати ділянку, розробити проект станції, погодити з Державною архітектурно-будівельною інспекцією, податковою, Держслужбою з питань надзвичайних ситуацій. Вони перевірять, чи не стоїть ­модуль на підземних комунікаціях, зливостоках.

Їх демонтовують?

— Цьогоріч не забрали жодного. Поліція не може демонтувати просто так. Це тривала й затратна процедура. Треба відкрити кримінальне провадження, найняти відповідну техніку, злити скраплений газ, десь зберігати конфісковане майно. Буває, міська влада розігрує вистави зі знесенням заправок. Звозять комунальні служби, журналістів. Показують, як демонтують модулі. Насправді їх перевозять в інше місце.

Чому?

— Владі не вигідно боротися з нелегальним газовим ринком. Бо з нього годується. Чому в столиці постійно існує терористична загроза? Бо на кожному кутку стоять заправки, що можуть вибухнути з силою, як 4 кілограми тротилу. Може повторитися історія з БРСМ (торік спалахнула і вибухнула нафтобаза БРСМ у селі Крячки Васильківського району на Київщині. Загинули шестеро людей. — ГПУ), тільки жертв буде більше. Винних не знайдуть. На всі наші звернення до мерії, поліції, податкової інспекції не отримали жодної відповіді. Навіть відписки. Нікого не хвилює безпека киян. Ніхто не зацікавлений в надходженні грошей до бюджету.

Зараз ви читаєте новину «"Прикривають чиновники, податкова й міліція"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі