пʼятниця, 20 грудня 2019 05:30

"Полтавагазвидобування" використовує 3D-технології для розвідки нових територій

В акціонерному товаристві "Укргазвидобування" відкривають нові горизонти завдяки сучасним 3D-технологіям. Вони максимально безпечні для довкілля і працівників.

Забезпечення ефективної роботи на виснажених площах потребує їх додаткового дослідження. Точність отриманих даних важлива і для розробки нещодавно відкритих родовищ. В обох випадках велика відповідальність покладається на гео­логів підприємства. Для отримання максимально точних геологічних даних АТ "Укргазвидобування", зокрема його структурний підрозділ ГПУ "Полтавагазвидобування", проводить сейсморозвідку на своїх родовищах і площах у Полтавській, Харківській та Сумській областях. Сейсмічна розвідка з побудовою 3D-моделі родовища — най­ефективніший геофізичний метод пошуку структур, де можуть бути зосереджені вуглеводні. Його широко використовують у світі та в Україні.

— Ми зараз перебуваємо на Марченківській площі. Вона відкрита не так давно. Нині тут проводять комплекс із сейсморозвідки силами товариства "Ентерпрайз ЛТД". Використовуючи обладнання, ми можемо ефективніше виявити місця для буріння і цим зменшити ймовірність непродуктивних свердловин, — каже провідний геолог ГПУ "Полтавагазвидобування" Василь Мосійчук.

Такий метод пошуку геологічних структур не тільки заощаджує видобувним компаніям чималі кошти, підвищуючи ефективність буріння, а й абсолютно безпечний для навколишнього середовища та працівників. Метод сейсмічної розвідки не новий і відомий давно, але із застосуванням сучасних технологій інтерпретації даних і побудови 3D-моделей він дає надзвичайно точні результати.

— Ці роботи цілком безпечні, вони проводяться вже понад 90 років. Раніше це були роботи із вивчення, тепер — із деталізації та оконтурювання розвіданих родовищ. Зараз це відбувається за допомогою машин, так званих вібраторів, які виїжджають у поле і шляхом опускання плити роблять збудження сейсмічної хвилі, яку реєструють за допомогою геофонів. Потім спеціалісти бачать межі відбиття хвиль на екрані в цифровому вигляді, — додає геофізик-супервайзер Ігор Шпорт.

Роботи проводять на поверхні землі, проте сейсмічні хвилі спрямовуються виключно в пласт і ніяк не шкодять довкіллю та оточуючим, кажуть експерти.

— Техніка пересувається вздовж спеціально розрахованих маршрутів, що називаються сейсмічними профілями. Далі в спеціальних точках проводиться збудження сейсмічних коливань. Опускається плита, і за допомогою гідронасосів створюється тиск, машина вібрує на поверхні землі. Ці вібраційні джерела американського виробництва компанії "Іон" використовуються спеціально для збудження сейсмічних коливань. Техніка не має аналогів в Україні і є найкращою, — говорить фізик із контролю якості "Ентерпрайз ЛТД" Єгор Серьогін.

Підрядників для проведення робіт із сейсморозвідки обирають через систему "Прозорро". Це дозволяє співпрацювати з найкращими фахівцями, в яких якісні "кейси" попередніх робіт та які ставлять безпеку на перше місце.

— Через систему "Прозорро" проводимо тендер. Усіх переможців торгів аналізуємо, робимо аудит. Для нашої компанії важливо знати можливості підрядників, їхній фах, скільки вони мають спеціалістів та на яких об'єктах працювали раніше, — розповідає головний геолог ГПУ "Полтавагазвидобування" Анатолій Федченко.

Завдяки сейсморозвідці в компанії отримують свердловини з високими показниками, за словами головного геолога "Полтавагазвидобування". Прикладом цього є об'єкти Скиданівського родовища, що в Мир­городському районі. Там уже пробурили одну свердловину, отримавши промисловий приток газу. У процесі підготовки до забурювання ще дві.

До того ж сейсмічні дослідження дають додаткові робочі місця для жителів громад, адже до робіт залучають до кількох десятків місцевих жителів.

Акціонерне товариство "Укргазвидобування" — найбільша газовидобувна компанія країни, що входить до Групи Нафтогаз і забезпечує близько 73% видобутку газу в країні. Основний видобуток на Полтавщині забезпечує філія товариства — Газопромислове управління "Полтавагазвидобування". Виконує обов'язки директора філії Володимир Ткаченко.

Зараз ви читаєте новину «"Полтавагазвидобування" використовує 3D-технології для розвідки нових територій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі