вівторок, 02 квітня 2013 06:00

Пісок добре вбирає вологу

Полтавець 69-річний Андрій П'ятецький до 10 разів на рік самотужки вичерпує воду з льоху під власним будинком. Живе за 300 м від річки Ворскла.

— Коли оттєпєль, вода бистро у подвал прибуває. За нєсколько днів може по кісточки набратися. Отоді беру відра і впєрьод. Наберу повних три-чотири й витаскую. Зливаю у вириту канаву на сусідній вулиці, — розказує П'ятецький. — Як усе виберу, то льох откритим залишаю, тоді сушиться бистріше. Як потепліє, хочу додому піску заказать. У мішки розфасую і підлогу в погребі обложу. Пісок добре вологу вбирає.

У будинку теж постійна сирість.

— Щоб хоч трохи стіни висушувалися, розтоплюю стару пічку. Сусіди, хто побагаче, електрообігріватєлєй накупили типу "Уфо". Ставлять по два-три у кімнаті.

На сусідній вулиці викачують воду з підвалів саморобними насосами.

— Купив обичну залізну бочку, внизу припаяв трубу для резинового шланга, — говорить чоловік років 40. Називається Олегом Михайловичем. — Як затопить подвал, то я шланг туди опускаю, у бочку літра 2 води заливаю і зажигаю під нею костьор. Коли вода іспаряється, виділяється пар. Єслі бочка герметично закрита, то образується давлєніє і вода через шланг затягується всередину. Потом у канаву зливаю та по-новой.

36-річний Руслан живе за 50 м від річки.

— У мене вода і в погрібі, й у дворі постоянно. Спеціалісти казали, перед дворами по всій вулиці треба прорити канави глибиною півтора метра, труби туда проложить та вивести в річку. Тоді і підземна, і дощова вода збігатиме. Таку яму самі не викопаєм, екскаватор будемо нанімати.

Біля річки будуються заможні полтавці. Для захисту від підтоплень ставлять вищий фундамент, обробляють його спеціальною сумішшю з бітуму.

— Та смєсь не пропускає воду, — пояснює Руслан. — У сусідів напроти в погрібі води чуть лі не до колін завжди було, вся картопля гнила. Вони прошлим літом той погріб засипали, а новий зверху зробили. Стіни піском, глиною і цементом у нєсколько слоїв укріпили. Тепер води нема.

Найчастіше у Полтаві затоплює вул. Великорогізнянську. Для відкачки води місцеві наймають пожежні машини. Платять 400-500 грн за виклик.

Зараз ви читаєте новину «Пісок добре вбирає вологу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі