четвер, 17 грудня 2020 07:41

Після льодяних дощів звернень до травматологів побільшало втричі

Автор: REUTERS
  Комунальник посипає сіллю ­тротуар у центрі Києва 14 грудня. Льодяний дощ у столиці пішов увечері чотири дні тому. Утворилася ожеледиця. Через це побіль­шало автомобільних аварій. 12–13 грудня до травмпунктів звернулися 1369 людей. Лід у місті розтане найближчими вихідними, кажуть синоп­тики
Комунальник посипає сіллю ­тротуар у центрі Києва 14 грудня. Льодяний дощ у столиці пішов увечері чотири дні тому. Утворилася ожеледиця. Через це побіль­шало автомобільних аварій. 12–13 грудня до травмпунктів звернулися 1369 людей. Лід у місті розтане найближчими вихідними, кажуть синоп­тики

"По вулиці Ямській один чоловік ліз рачки. В масці. А назустріч йому ліз я. Привіталися. А у школі казали, що до 2020 року щотижня літатимемо на екскурсії в інші галактики. Не туди все пішло", — написав минулої п'ятниці блогер, колишній нардеп 51-річний Віталій Чепинога у фейсбуку.

Із вечора 10 грудня в Україні почалися льодяні дощі. Ожеледиця накрила майже всі області. Найнесприятливіші погодні умови синоптики зафіксували на Закарпатті, Сумщині, Полтавщині, Черкащині, Харківщині, Житомирщині, Київщині та в Києві. Збільшилася кількість аварій на дорогах — машини врізалися у стовпи, злітали на узбіччя. У столиці за 12–13 грудня до травмпунктів звернулися 1369 людей.

— Спершу був мороз та ішов сніг. А наступного дня полив дощ. Усе перетворилося на лід. Вийшла на роботу й розляглася на східцях біля під'їзду. Зламала праву ногу й вивихнула руку, — говорить черкащанка 53-річна Світлана Казімірчук. — Лежала хвилин 10, людей поруч не було. Добре, що під'їхав син. Допоміг дістатися в лікарню.

У місті Новоград-Волинський Житомирської області 11 грудня 67-річний чоловік поїхав велосипедом за водою до джерела. На слизькій дорозі ровер повело, пенсіонер впав у стічний канал. Перебував там майже до ночі, доки не знайшли рятувальники.

— До постраждалого спустилися по висувній драбині. В чоловіка була розбита голова. Його обперезали мотузкою та дістали, — говорять у Службі з надзвичайних ситуацій Житомир­щини.

Після ожеледиці кількість пацієнтів більшає утричі, говорять травматологи. Багато літніх людей.

— У них менша маневреність, не втримуються на льоду, — каже терапевт харківської лікарні швидкої і невідкладної медичної допомоги Надія Михайленко, 54 роки. — Особливо час­то падають, коли повертаються із сумками з магазинів. Травмують кінцівки. Можуть ударятися головою та непритомніти. Зростають і цифри постраждалих у автомобільних аваріях. У таких умовах важко керувати машиною. Її може занести на тротуар чи в кювет, гірше гальмує.

Аби уникнути серйозних травм, при ходьбі в ожеледицю не треба тримати руки в кишенях і носити взуття на підборах.

— Якщо відчуваєте, що не втримуєтеся на ногах — намагайтеся присісти чи зменшити висоту падіння, — продовжує Михайленко. — Притискайте голову до тіла, аби не забитися. Перекотіться на бік і пробуйте встати. Літнім людям краще ходити з паличкою із гумовим наконечником. Замість сумок носити рюкзаки. Не слід ходити біля дороги. Можна послизнутися і впасти під машину.

При ожеледиці дороги і тротуари слід посипати гранітним відсівом, говорить експерт із містопланування 34-річний Ілля Царенко:

— В австрійському Відні його по тротуарах, пішохідних зонах і велодоріжках розсипають малі трактори. Відсів кращий за пісок. Не перетворюється в багнюку, не забруднює взуття, не розвіюється вітром при сухій погоді. На відміну від солі, не шкодить ґрунтам і водоймам.

У найближчі дні лід розтане. Нової ожеледиці не прогнозується.

— Погода вже почала налагоджуватися, — каже синоптик Укргідрометцентру Наталія Голеня, 47 років. — Близько трьох днів лід зникатиме повільніше, бо триматиметься навколонульова температура. 19–20 грудня ожеледиця розтане. Опадів у найближчі дні не буде.

Гумові наклейки на підошву поставлять за 250 гривень

— Як почалася ожеледиця, то щодня четверо-п'ятеро людей питають: як зробити взуття неслизьким? Пропоную льодоступи з металевими зубцями на гумі по 80 гривень. Одягаються на взуття. Мінус — не довговічні. Можуть рватися, — говорить майстер із ремонту взуття 42-річний Сергій Сандул із Полтави.

— Можна поставити профілактику на підошву. Це гумові наклейки — біля носка і на підбори. Коштують 250 гривень. Вистачить на сезон.

Захист допоможе в місцях, де лід посипаний піском чи лежить притоптаний сніг.

— На гладкому льоду нічого не подіє. Краще ці місця оминати, — додає Сандул. — Собі колись клеїв до підошви лейкопластир на тканинній основі. Допомагає на один-два виходи. Наждачний папір приліплювати не слід. Швидко розмокає.

У соцмережах радять мастити низ взуття клеєм "Момент" і ставити в пісок.

— Такого робити не треба. Нанесена маса швидко стирається, підошва стає неакуратною. Не допоможе і дряпання гарячим гвіздком. Зіпсуєте взуття.

Шкіряні чоботи щодня треба обробляти кремом на основі бджолиного воску. Так врятуєте його від солі. У засобах захисту не повинно бути спирту. Від нього шкіра тріскається.

Зараз ви читаєте новину «Після льодяних дощів звернень до травматологів побільшало втричі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі