четвер, 18 червня 2020 00:16

Перед смертю Євген Харенко не впізнав матір

— Син покликав близько другої ночі. Сказав, що сильно болить живіт. Подзвонила братові й попросила відвезти у лікарню, — говорить 41-річна Галина ХАРЕНКО із села Онішки Оржицького району на Полтавщині. Наприкінці травня в райлікарні помер її син Євген, 20 років. Родина звинувачує медиків у неналежному наданні допомоги.

Серед ночі вони не могли потрапити до лікарні. Двері були замкнені, а на дзвінки у них ніхто не відповідав, продовжує Галина:

— Потім сина таки забрали до хірургічного відділення і сказали, що спостерігатимуть. Поставили крапельниці, укололи ношпу. Краще не ставало. Та лікар кудись пропав, а медсестри відповідали, що без нього знеболювального колоти не будуть. Потім медики вимагали, аби я промивала синові кишківник. Не допомогло. Вмовляла зробити операцію, а вони зволікали. Тоді попросила викликати медиків із Полтави.

— Із аналізів взяли тільки кров десь о восьмій ранку. Біля полудня ще мочу. Ніякого обстеження. Медики вранці зайшли утрьох. Подивилися й просто пішли, — розповідає сестра покійного Тамара Кирпань, 24 роки.

Євген Харенко помер 20 травня близько 16:00. Дві години не дочекався бригади медиків з обласного центру. Перед смертю не впізнавав матір.

— Коли сина не стало, донька зайшла в реанімацію і спитала: "Що з ним? Медбрат відказав: "Що з ним? Він помер!" Хіба це людське ставлення? — додає Галина Харенко.

У Євгена Харенка була вроджена хвороба Гіршпрунга — патологія, яка порушує прохідність кишечника. Лікується тільки операцією.

Патологоанатом виявив розрив кишечника й перитоніт.

— Коли хлопець поступив, його оглянув черговий лікар. Поставив діагноз — хвороба Гіршпрунга та гострий панкреатит, — каже заступник директора Оржицької райлікарні Олександр Черненко. — Далі було лікування — крапельниці. Матері й сестрі запропонували зробити пацієнтові очисні клізми. Вони згодилися. Результату не було. О десятій ранку пропонували операцію, щоб вивести кишку на бік. Пацієнт відмовлявся. При другому огляді три лікарі підтвердили необхідність оперативного втручання. Мати згодилася. Я викликав санавіацію. Медики виїхали, та їх завернули назад, бо хворий помер.

Операцію треба було робити раніше — у 12 років. Тоді Євгена можна було б врятувати. Це підтвердив і патологоанатом.

В обласному Департаменті охорони здоров'я триває перевірка. Також розслідування ведуть у поліції.

У Галини Харенко лишилася донька і 6-річний син. Виховує його сама.

Зараз ви читаєте новину «Перед смертю Євген Харенко не впізнав матір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі