вівторок, 14 листопада 2006 18:25

Пейнтболісти обстріляли поїзд дитячої залізниці

  Євген Маркевич керував потягом запорізької дитячої залізниці, коли по ньому відкрили вогонь. Розбитим склом підліткові поранило вухо
Євген Маркевич керував потягом запорізької дитячої залізниці, коли по ньому відкрили вогонь. Розбитим склом підліткові поранило вухо

"Десь на половині рейсу я помітив, що колії хтось перебігає і ховається за соснами обабіч. Я дав гудок, і зненацька скло на мене як посиплеться! Відчув тільки, як біля вуха гаряче стало", — розповідає 14-річний Євген Маркевич із Запоріжжя.

Він уже чотири роки займається в гуртку для юних залізничників, що діє при дитячій залізниці в Запоріжжі, і має право возити пасажирів. У неділю потяг, яким керував хлопець, обстріляли невідомі у камуфляжній формі. Виявилося, що так розважалися любителі модної спортивної гри — пейнтболу.

Загалом під обстріл потрапило понад півсотні людей. Зокрема двадцятеро вихованців ДЗД від 12 до 16 років і кільканадцять літніх жінок з онуками. Євгенові Маркевичу осколок скла влучив у вухо за кілька міліметрів від скроні.

— Бачите, ось — синець, — показує на голову сина Анатолій Маркевич, 41 рік. — Що було б, якби куля влучила у скроню?

Мета гри у пейнтбол — вразити суперників з іншої команди кульками з фарбою. Стріляють із пневматичної зброї — так званих маркерів. Гра цілком безпечна, якщо її вести за правилами.

— У пейнтбол можна грати тільки за парканом шість метрів висотою, — каже Сергій Гапич із Комунарського райвідділу міліції Запоріжжя. — Стріляти можна з відстані не менш ніж двісті метрів. По людях не можна стріляти зі швидкістю кулі, більшою за 90 метрів за секунду. Учасники повинні це регулювати на своїх маркерах. Для того щоб кулька розбила скло, вона мусила летіти принаймні 150 метрів за секунду.

У Запорізькій обласній федерації спортивного пейнтболу "Патріот" запевняють, що офіційні клуби до цієї події непричетні.

— Ми не використовуємо червоної фарби — не хочемо, щоб було схоже на кров. І костюми в нас яскраві та помітні. Це дикуни якісь у дітей стріляли, — обурюється тренер-інструктор федерації Володимир Чижмак, 41 рік. — Вони нас добряче підставили. Ми стільки років поширюємо цей спорт! А тепер буде, як з карате у 1970-х — через дурнів добра справа загине.

Очевидці стрілянини розповідають, що нападники — чоловік 15–20 — були в чорній військовій одежі й масках.

— Якій нормальній людині спаде на думку стріляти в дітей? Що вони відпрацьовували на них? Може, то якісь терористи тренувалися? — припускає директор дитячої залізниці Раїса Козак. — А скоріш за все, розважалися собі багатії.

За підрахунками федерації "Патріот", хулігани вистріляли кульок на $1,5–2 тис.

— Ми вже вийшли на цих жартівників. Їм загрожує до 5 років в"язниці, — каже Сергій Гапич із Комунарського райвідділу міліції. — Пейнтбольні набори їм видав приватний підприємець — без жодного договору, просто за гроші. Де і як вони їх застосують, він, звісно, не переймався.

У більшості великих міст України пейнтбол перестав бути екзотикою кілька років тому. У Запоріжжі зараз діє, здається, шість клубів, що займаються цією грою. Вони змагаються між собою та надають усім охочим пейнтбольні набори— кульки, зброю, спеціальний одяг. Коштує це близько $35.

Дитяча залізниця в Запоріжжі — найдовша в Україні. Ще такі працюють у Харкові, Києві, Дніпропетровську, Рівному, Луцьку, Львові та Ужгороді.

Зараз ви читаєте новину «Пейнтболісти обстріляли поїзд дитячої залізниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі