понеділок, 13 березня 2006 19:29

Пансіонат "Гліцинія" повернуть Україні

  З 1825 року землі, на яких стоїть пансіонат, належали царській сім’ї Романових
З 1825 року землі, на яких стоїть пансіонат, належали царській сім’ї Романових

Кримський пансіонат "Гліцинія", відомий також як дача Брежнєва, заберуть у російського "Внешторгбанка" і повернуть у власність України. Так постановив Господарський суд Києва минулої п"ятниці. Поки що пансіонат знаходитиметься у розпорядженні Верховної Ради.

"Гліцинію" продали росіянам у листопаді 2004 року. За елітний санаторій та 27 га природного заказника "Внешторгбанк" тоді заплатив 78 млн грн. За підрахунками експертів, "Гліцинія" коштує щонайменше вдвічі дорожче. Таку вигідну угоду росіянам вдалося укласти за сприяння тодішнього керівника Державного управління справами Ігоря Бакая, 42 роки, який через кілька місяців отримав російське громадянство.

Вже через півроку — у травні 2005-го — прокурор Криму почав вимагати у Господарського суду Києва, щоб продаж пансіонату визнали недійсним. Мовляв, при укладенні угоди не врахували, що пансіонат належить до об"єктів, які заборонено приватизовувати. Адже садово-парковий ансамбль "Гліцинії" колись був власністю царської сім"ї Романових. І тепер є пам"яткою паркового мистецтва.

"Гліцинія" знаходиться за 7 км від Ялти — у Нижній Ореанді. В радянські часи тут відпочивали перші та генеральні секретарі ЦК КПРС — Микита Хрущов, Леонід Брежнєв, Юрій Андропов і Михайло Горбачов. Після розпаду СРСР пансіонат передали Державній податковій адміністрації України.

У профспілці працівників ДПА кажуть, що там відпочивали лише їхні працівники. А от у туристичній фірмі "Курорти Криму" "ГПУ" розповіли, що вже більш як десять років у "Гліцинії" можна відпочивати за гроші. Поки минулого року пансіонат продавали і повертали у держвласність, туристичні фірми напівлегально продавали путівки для відпочинку в "Гліцинії". Діяли кілька корпусів. У середньому номер коштував 650 грн за добу.

Подорожчання десь на 150 гривень гарантують вже зараз

Цього сезону, як сказали "ГПУ", ще не зрозуміло, як працюватиме пансіонат. Однак подорожчання десь так на 150 грн гарантують вже зараз. У травні обіцяють точний прейскурант. В ціну входять: чотириразове харчування в ресторані, ізольований пляж, відкритий басейн з морською водою, солярій, сауна, тренажерний і танцювальний зали, тенісні корти, волейбольний майданчик і бібліотека.

Згідно з постановою суду Україна поверне "Внешторгбанка" 35 млн грн, які той уже встиг виплатити за пансіонат. Ходили чутки, що росіяни хотіли зробити з "Гліцинії" офіційну резиденцію президента Володимира Путіна, 53 роки.

Директор інституту філософії ім. Сковороди Мирослав Попович, 75 років, переконаний, що парк "Гліцинії" має бути доступним для всіх. Щоб люди могли насолоджуватися унікальним місцем. Пам"яток садово-паркового мистецтва в Європі не так вже й багато.

— Наприклад, сади Тюїльрі у Франції, — згадує Попович. — Хто може собі уявити, щоб це було місце для відпочинку вищих посадовців? Забрали у президента сусідньої країни і віддали народним депутатам — це ж не означає, що можна заспокоїтись. Треба відкрити його для загального доступу.

Зараз ви читаєте новину «Пансіонат "Гліцинія" повернуть Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі