вівторок, 27 квітня 2010 03:13

Опозиційний рух опору вже почався

  Оксана Забужко: ”Логіка Кремля елементарна — лізуть доти, доки не отримають відпору”
Оксана Забужко: ”Логіка Кремля елементарна — лізуть доти, доки не отримають відпору”

Чому українська інтелігенція виступила проти ратифікації угоди про продовження терміну перебування Чорноморського флоту в Україні, розповідає письменниця Оксана Забужко, 49 років:

— Звернення носить насамперед демонстративний характер. Йшлося про колективну позицію української інтелігенції у ситуації окупаційної влади. Інтелігенція — це мізки. Якщо є мізки, далі тіло підтягується. У цій країні є громадянське суспільство і вже почався опозиційний рух опору. Він має об"єднати всі розпорошені рухи суспільних сил. Є маса людей, притомних і готових до дії, які не бачать влади, опозиції, господаря в країні. Цілковите замішання, руїна, безгосподарність.

Насамперед треба визначити владу як окупаційну. Донецький ви чи кримський — якщо ви за вільну Україну європейського вибору, то повинні розуміти, що присутність іноземних військ на території є антиконституційною. Законно обраний президент учинив антиукраїнську, антиконституційну, антинаціональну дію. У такій ситуації має бути імпічмент президента. Але сподіватися, що у вівторок Верховна Рада проголосить імпічмент, не доводиться.

Це звернення також і до опозиційних політиків. Їм час продемонструвати, наскільки годні бути опозицією. У цій ситуації не треба грати м"язами і тягти до себе кожен свій шматок пирога, а виступити єдиним фронтом, не б"ючись за те, хто буде лідером і хто зірве більший куш на наступних виборах, а на рівні "Отечество в опасности". Це їхній обов"язок. Якщо їм це не вийде, то — нафіґ с пляжа.

Янукович зараз — дуже добрий привід для перезавантаження системи. Саме він має шанс з усім, що робить і наробив, об"єднати країну. Я настроєна дуже оптимістично.

Янукович має шанс об"єднати країну. Я настроєна дуже оптимістично

Насправді не все так зле. Якби на місці Януковича була Тимошенко, було б те саме, тільки гірше і підліше. Без сумніву, тоді правдоподібнішим був би киргизький варіант. Подивіться ширше на цей сценарій — від Киргизії до Польщі йде операція Кремля "по усмирению территорий". Наскільки диявольський прийом із Катинню. Зараз — коли говоритимуть "Катинь", уже не говоритимуть про 1940 рік. Зараз Катинню в свідомості буде "упав літак із президентом". Витіснили попередню інформацію ефектним, навіть спецефектним інформаційним ударом.

Те, що на українських виборах Янукович і Тимошенко мають грати ролі "хорошого і поганого слідчих", було озвучено навіть у російській пресі наприкінці 2005-го. У Росії казали "Тимукович или Янушенко?" Це геополітичний процес планетарного розмаху. У пацанов очень много денег, у руках газ і завдання зробити енергозалежним від себе цілий світ і диктувати свою політику. Їм непогано це вдається, зокрема завдяки роботі спецслужб. 70 відсотків російського чиновницького корпусу одержують другу зарплату в ФСБ. Це настільки божевілля, що людям не віриться. Але ніяка спецслужба, навіть із мільярдом і газовим краном у кишені, не може поставити махом на коліна цілу країну. Вони працюють над дезорієнтацією і розпорошенням.

Логіка Кремля елементарна — лізуть доти, доки не отримають відпору. Грузію світ з"їв, ага, схавают и это. Ця заява — демонстрація того, що Україна "не схаває". Попереду в нас важке й цікаве десятиліття.

Ратифікований договір може денонсувати тільки Верховна Рада

— Денонсацію договору про продовження терміну перебування Чорноморського флоту в Україні може здійснити Верховна Рада, якщо у ній набереться проста більшість голосів, — каже народний депутат від "Нашої України — Народної самооборони", юрист Юрій Ключковський, 60 років. — Але для цього потрібна політична воля парламенту, політикуму, народу. Президент Віктор Янукович на це не піде. Лише новий глава держави матиме право ініціювати таке питання або ж після всенародного референдуму.

Будь-який міжнародний договір України можна денонсувати, пояснює Ключковський:

— Це питання регулює 24-а стаття Закону "Про міжнародні договори України". Денонсація здійснюється законом України, указом президента або постановою уряду — залежно від того, хто цей договір укладав. Якщо ж договір ратифікований Верховною Радою, то тільки вона може його скасувати. При цьому пропозицію про денонсацію має подати в уряд Міністерство закордонних справ. Після цього Кабмін вносить відповідний проект закону до Верховної Ради. Його розглядає парламентський комітет із закордонних справ, а в разі необхідності — й інші комітети, які дають свої висновки. Далі проект вносять до порядку денного і ставлять на голосування.

— Хоч міжнародне законодавство і дозволяє застосувати процедуру денонсації й анулювання міждержавних договорів, трапляється це вкрай рідко. Хіба що коли одна з держав суттєво порушить свої зобов"язання або доведе, що такий договір був укладений під тиском чи із застосуванням погроз, — додає експерт.

Олександр ГУНЬКО

Зараз ви читаєте новину «Опозиційний рух опору вже почався». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі