вівторок, 29 січня 2013 05:30

"Одразу треба валідол на виході давати, щоб серце не зупинилося"

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Діти граються з півторамісячним левеням в акватераріумі Рівненського зоопарку 25 січня
Діти граються з півторамісячним левеням в акватераріумі Рівненського зоопарку 25 січня

— Ми все місцями поміняли — вдень вмикаємо ультрафіолетові та червоні лампи, а всю ніч світять білі. Деякі тварини активні лише в темряві. У світлу пору доби вони від людей ховаються. А тут можна за ними підглянути — більше такого ніде в Україні немає, — каже 47-річний Олег Павлюк, директор Рівненського міського зоопарку.

25 січня близько 11.00 в адміністративному корпусі відкривають нову експозицію — "Нічний світ". Це перша в країні виставка тропічних тварин, що ведуть нічний спосіб життя. Екзотів із чотирьох континентів показують у спеціальному світлі. Обладнати залу обійшлося в 90 тис. грн.

До зали входять через акватераріум. Квиток для дорослого коштує 10 грн, для дитини — 5. Наглядачі попереджають, що у нічній кімнаті заборонено фотографувати, щоб не лякати тварин спалахами.

Підлога під ногами м'яка і пружинить, бо всипана щепою. У динаміках звучить аудіозапис нічних джунглів — із тріскотнею цвіркунів і криками птиць.

— Як це він так їсть і не падає? — округлює очі 10-річний хлопець, який приїхав на екскурсію з іншими юннатами. За його спиною у скляному вольєрі ворушиться лінивець. Він дуже повільно чіпляється задніми лапами за гілку, а передніми хапає з миски листки пекінської капусти.

По сусідству закушує сирим гарбузом чіпкохвостий дикобраз. Інші тварини у вольєрах також їдять, сплять або мовчки спостерігають за людьми. Південноамериканський гризун пака вміє нерухомо завмирати на кілька хвилин — здається, що це опудало. Школярі барабанять пальцям по склу, однак він не реагує.

— Маємо тут тропічних гризунів, хижаків та приматів: пару лінивців, троє африканських довговухих лисичок-фенек, дикобраза, товстого лорі, паку, зграю нільських криланів та "медових ведмедів" кінкажу, які зовні подібні на кицьок, — перераховує науковий співробітник Ірина Оліферук, 36 років.

Тварин для експозиції обміняли в інших зоопарках. Усі вони народилися в неволі.

— Хочу здивувати людей. Наприклад, криланів будемо випускати, щоб вони вільно літали над головами відвідувачів, — каже директор зоопарку. — Нільські крилани схожі на летючих мишей, але мають більший розмір.

— Тоді одразу треба валідол на виході давати, щоб серце не зупинилося, — жартує міський голова 55-річний Володимир Хомко, який прийшов на відкриття.

— Схоже на "Матрицю" — ці тварини рухаються, наче в уповільненій зйомці, — говорить 25-річна Ольга Боровець.

Доки всі оглядають підсвічені вольєри, Олег Павлюк бере на руки Тіму — півторамісячне африканське левеня. Йому дозволяють бігати по килиму в акватераріумі та гратися з відвідувачами. Маленького хижака можна погладити — левеня не боїться людей і тицяє носом їм у пальці.

— Насправді, цар звірів — то не лев, а директор зоопарку, — сміється Олег Васильович. — Цей рік для нас почався вдало — навіть знайшли та привезли подружку для нашого рудого Грома, єдиного в країні шотландського бичка породи хейміш. Польські митники колись реготали з його назви в декларації — "Бидло скотське".

Зараз ви читаєте новину «"Одразу треба валідол на виході давати, щоб серце не зупинилося"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі