вівторок, 24 липня 2018 06:30

Очікується гарний урожай картоплі, кукурудзи, буряку

Понад два тижні майже в усіх регіонах України йдуть сильні рясні дощі, подекуди зливи. Найбільше заливає Київську, Вінницьку, Черкаську, Чернігівську, Житомирську та Дніпропетровську області.

У Чернігові протягом 20–22 липня опади затопили понад 20 приватних будинків, 34 городи, підвали багатоповерхівок. Воду відкачують рятувальники. Частину вулиць обклали мішками з піском, щоб убирав у себе вологу.

У Дніпрі 20 липня випав дощ та сильний град розміром із сливу. Негода тривала 10 хвилин. За цей час у місті затопило кілька центральних вулиць. Утворилися великі затори. Погано ходив громадський транспорт.

— Такого великого граду не пам'ятаю, коли й бачив, — говорить житель Дніпра Ігор Кононенко, 28 років. — Добре, що все швидко скінчилося. Якби падав далі — були б десятки побитих автомобілів і зруйнованих дахів.

Сильний грозовий дощ пройшов 21 липня в селі Іванівка Житомирського району. Блискавка влучила в житловий будинок. Почалася пожежа. Покрівля дому та мансардний поверх майже повністю вигоріли.

— Власниця будинку сиділа на вулиці й чистила гриби. Почався дощ, жінка зайшла в хату. Стало гриміти. Згодом хазяйка відчула дим. Разом із сусідами виносила речі, — розповіли в службі з надзвичайних ситуацій Житомирської області.

В окупованому Харцизьку на Донеччині блискавка влучила в групу людей, які ховалися від дощу біля будівлі колишнього кінотеатру "Русь". Загинули 7-річна дівчина та 32-річна жінка.

Великі дощі негативно впливають на врожай. Найбільше постраждав горох, озимі ячмінь та пшениця.

— Достиглий горох, який скосили на валки, але не встигли зібрати, починає стріляти зі стручків. Утрачено врожай, — розповідає фермер-консультант 66-річна Зінаїда Трикозюк із села Комарів Вінницького району. — Це ж стосується озимого ячменю. У валках після дощів він починає сипатися і проростати. Прогнозуємо, що втратимо до 80 відсот­ків цього врожаю. Переживе зливи той ячмінь, який ще не скосили. Вітер повіє, він обсохне. Ще пару днів добрих дощів — і почорніє зерно. Стебла вже руді, хоча мають бути золотаві. Комбайни стоять, бо в поля нереально заїхати. Потрібно два-три дні хорошого сонця, щоб земля висохла.

Натомість опади сприяли городині. Очікуємо гарного врожаю картоплі, столового буряку. Також кукурудзи й соняха. Для них дощі — манна небесна. Постраждати можуть хіба помідори. Від надмірної вологи полопаються. Тоді ціна на них виросте.

До 26 липня погода залишатиметься нестійкою. Місцями пройдуть дощі й грози.

— Потепліє з наступного тижня. Аномальної спеки не буде. Температура на Заході й Півночі підніметься до 30 градусів тепла, на Півдні та Сході очікуємо +30…35, — говорить синоптик Укргідрометцентру Наталія Голеня, 43 роки. — В усіх регіонах, зокрема на Закарпатті, ще можливі дрібні дощі. Однак до кінця місяця вони мають остаточно припинитися.

Тепло повернеться ще цього тижня, упевнений народний синоптик 78-річний Леонід Горбань:

— Із 24 липня дощі поступово припиняться. Заливати вже не буде. Останні дні липня будуть спекотними. Температура повітря сягне 29–33 градусів тепла. Така погода охопить усю Україну.

Зараз ви читаєте новину «Очікується гарний урожай картоплі, кукурудзи, буряку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі