вівторок, 17 вересня 2013 07:15

Навпроти ЦУМу зведуть 14-поверхівку

Столичні архітектори та захисники пам'яток історії та культури готують листа до прокуратури та ЮНЕСКО. Вимагають заборонити будівництво 14-поверхівки на розі вулиць Хрещатик і Богдана Хмельницького. У будівлі був центральний гастроном. Зараз зачинений. Навпроти — Центральний універмаг, який реконструює компанія "СКМ", що належить мільярдерові Рінату Ахметову.

До триповерхової будівлі хочуть добудувати поверхи. Збережуть лише елемент фасаду.

— Це єдиний уцілілий після війни квартал у Києві. Його нацисти не зруйнували. Я ходив до прем'єр-міністра. Він при мені дзвонив Попову (Олександр Попов — голова Київської міськдержадміністрації. — "ГПУ") і говорив, що "якісь ділки збираються забудувати історичну частину міста". Просив, щоб той перенаправляв до нього всіх, хто захоче будувати. Але, схоже, те одоробло таки зводитимуть, — розповідає 55-річний Володимир Стретович, екс-нардеп.

У цій будівлі був готель "Кане", споруджений 1874 року. Його внесли до Державного реєстру нерухомих пам'яток 2009-го. Але вже наступного року інститут пам'яткоохоронних досліджень Міністерства культури дозволив зводити будинок заввишки 55 м. Хоча в центрі можна будувати не вище 27 м.

— Надбудова знищить архітектурний ансамбль Хрещатика. Центр втратить своє обличчя, — говорить архітектор 73-річний Валерій Сопілка.

32-річний Дмитро Нікульшин, голова комісії Київради з питань культури та туризму припускає, що на "Кане" чекає доля ЦУМу.

— Із мого робочого кабінету на 10-му поверсі мерії видно, як іде реконструкція універмагу. Від нього залишилися "рожкі да ножкі". Ці явища прикривають за красивою ширмою. Але убезпечення від того немає.

Будівлю хоче зводити колишній депутат Київради, вважає Микола Пархоменко з Української спільноти охорони пам'яток історії та культури. Ім'я відоме у столиці, але архітектор його не називає, боїться судових позовів.

Зараз ви читаєте новину «Навпроти ЦУМу зведуть 14-поверхівку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі