пʼятниця, 15 лютого 2008 07:01

На Стрітення святять воду та свічки

15 лютого православні та греко-католики відзначають одне з найбільших свят — Стрітення. У народі кажуть, що в цей день зима зустрічається з весною, і спостерігають за погодою.

За біблійною оповіддю, сьогодні Діва Марія принесла Ісуса до єрусалимського храму на 40-й день після його народження. На порозі їх зустрів старець Симеон. Ангел перед тим сказав йому, що він не помре, доки не побачить Спасителя. Так і сталося: Симеон помер у віці 300 років після зустрічі з Христом.

— Стрітення символізує зустріч Старого Завіту в образі Симеона і Нового, в образі Ісуса, — кажуть священики.

У народі Стрітення сприймають також як зустріч зими з весною. Вважається, якщо цього дня ясно й тихо — до доброго врожаю, відлига — до пізньої весни.

У церквах на свято святять воду і свічки, які називають "громичними". Їх ставлять  перед іконами під час грози. Також свічку запалюють удома після служби: "щоб весняна повінь не пошкодила посіви і щоб мороз дерева не побив". Освячену воду використовують проти наврочення.

Зараз ви читаєте новину «На Стрітення святять воду та свічки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі