середа, 28 лютого 2007 17:03

1 березня прибирають у будинку та на подвір"ї

Наші предки 1 березня зустрічали Новий рік. Перший місяць весни називали березолем. Вірили, що в цей день пробуджується від зимового сну Лада — богиня весни та кохання й покровителька жінок.

Голова громади рідновірів "Трійця" Едуард Добжанський, 68 років, каже, що календарний початок весни, вони не святкуватимуть. Перше весняне свято — новоліття — відзначили ще 17 лютого.

— Тоді вийшов молодик. Загалом, перше весняне свято — Стрітення. Але його також можна вважати і зимовим. Тоді весна зустрічається із зимою, — пояснює Добжанський. — 9 березня відзначають пташині свята. Із печивом малеча на вулиці закликає птахів повертатися з вирію.

18 березня — Великдень. Не треба плутати з Пасхою. Свято так називається, бо день стає більшим від ночі.

Колись весну зустрічали дівчата. Вони співали веснянок, гаївок, водили хороводи.

Чоловіки готували господарство. Чистили хліви та стайні, лагодили вози, плуги, борони, рала, граблі, коси, сапи, лопати. Вірили, що весна приготування оцінить. Господині 1 березня білили хату та прибирали подвір"я.

Синоптики кажуть, що перші весняні дні будуть порівняно теплими. Температура підніматиметься до 4 градусів тепла. У західних областях та в Криму падатиме мокрий сніг та дощ.

Зараз ви читаєте новину «1 березня прибирають у будинку та на подвір"ї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі