четвер, 07 лютого 2008 15:38

Громнична свічка відвертає блискавку

11 лютого, понеділок — преподобного Лаврентія-затворника Печерського, єпископа Туровського (ХІІ ст.). Мав дар зцілення від хвороб душевних і тілесних. Його нетлінні мощі знаходяться в Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.

12 лютого, вівторок — Собор вселенських учителів і трьох святителів — Василя Великого, Івана Златоустого та Григорія Богослова. На Трьох святих жінкам забороняється прясти, щоб протягом року не наривали пальці.

13 лютого, середа — святителя Микити, затворника Печерського (ХІІ ст.). Ставши новгородським єпископом, Микита отримав дар чудотворення: відвернув посуху, зупинив пожежу в місті, спас урожай від нашестя шкідників. Його шанують як помічника при неврожаї, пожежі та блискавці.

14 лютого, четвер — святого мученика Трифона (ІІІ ст.), родом із Фрігії (Мала Азія). З юності мав дар виганяти бісів і лікувати хворих. Уславився вигнанням біса з доньки римського імператора Гордіана (238-244). Під час гоніння на християн за часів правління імператора Декія (249-251) йому відрубали голову за проповідь християнської віри. До св. Трифона звертаються з молитвами під час голоду. На Трифона-перезимника передбачають погоду: "Небо у зірках на пізню весну", "На Трифона зірок много — весні дальня дорога".

15 лютого, п"ятниця — Стрітення Господнє. Згідно з оповіддю євангеліста Луки, коли на 40-й день від народження Ісуса Марія та Йосип принесли за звичаєм немовля до Єрусалимського храму, їх зустріли праведний Симеон Богоприїмця та пророчиця Ганна. Симеону була звістка від Бога, що він не помре, доки не побачить Месію. За переказом, він прожив 360 років, чекаючи цього моменту. На Стрітення в церквах освячують воду, що вважається помічною при хворобах, негараздах у родині, від пристріту. Стрітенською свічкою "громничкою" випалюють над дверима хрести, що оберігають оселю від нещасть. Громнична свічка відвертає блискавку, її дають до рук помираючому, щоб освічувала йому дорогу на той світ.

Вважається, що цього дня зима зустрічається з весною. "Якщо на Стрітення півень нап"ється води, то на Юрія віл напасеться трави".

16 лютого, субота — день вшанування Симеона Богоприїмця й пророчиці Ганни. "Великі бурульки під дахом — на добрий урожай кукурудзи".

17 лютого, неділя — преподобного Миколая-сповідника, ігумена Студійського (ІХ ст.). На зимового Миколи бувають люті морози та шлюбні ігрища звірів: "Студений Микола — вовчий сват".

Зараз ви читаєте новину «Громнична свічка відвертає блискавку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі