вівторок, 23 серпня 2011 05:30

На День Незалежності водії будуть у вишиванках

— Вишиванку прийшов купити. Власник попередив, що 24 серпня всі мають їздити у вишитих сорочках та з прапорцями на машинах, — розповідає 44-річний Вадим, шофер автобуса одного з приміських маршрутів Львова. У суботу прийшов на ринок сувенірної продукції Вернісаж. — Але подивився на ціни і передумав. Гарна сорочка — 450 гривень. Краще у брата позичу на день.

Прапора тут теж не купив. Їх уже розібрали.

— Ми й самі не сподівалися, що такий попит буде. З понеділка знов замовимо, — говорить продавець, що торгує значками, вишитими торбинками, футболками із національними гаслами. Маленькі прапорці у нього коштували 5 грн, великі — 35.

— На таких прапорцях тепер можна добрий бізнес крутити, — сміється стоматолог 32-річний Іван Кордоба. — Я собі в машині десь шість років тому два вчепив — жовто-блакитний і червоно-чорний, упівський. Ніхто уваги на них не звертав. А як Янукович до влади прийшов, усі колєги почали: "Де ти взяв такі? Продай та й продай".

Неподалік Вернісажу на просп. Свободи на лавах розкладені значки, на поручнях висять прапори.

— Дуже гарний, дивіться, — показує жінка стяг із цупкого матеріалу з тризубом і тасьмою. — Тут тризуб нашитий стрічкою вручну, тому 100 гривень. Хочете з машинним оздобленням — 70 гривень. За 50 є ще звичайний без тасьми. Та беріть, бо вже останній залишився, — заохочує чоловіка у картатій сорочці.

— Та де там, дякую, — махає рукою той. — Удома десь чотири прапори є. Колись у 1990-х у нашому Мостиському районі всі вулиці майоріли. Кожен господар собі вішав то на веранді, то на брамі. Мій тато на заводі простим робочим працював. Але патріот був страшний. Так переймався тою Незалежністю — просив маму прапори шити, сусідам роздавав і наказував на хати вішати. Ми тоді якраз "жигуля" купили, то та машина 24 серпня вся в прапорах була. Тато виїжджав на дорогу і туди-назад до Львова їхав. А то більше 100 кілометрів. А ми з братом мусили ззаду сидіти і у віконця прапорцями махати. Але через пару років той патріотизм у тата десь розвіявся. Підприємство, де він працював, закрилося. Нам в університети поступати, а в хаті ні копійки. Як мама на заробітки поїхала — він зовсім підупав.

На пл. Ринок у сувенірній крамниці верхні полиці заставлені синьо-жовтими прапорцями по 6–7 грн. На шафі висить із тонкої синтетичної тканини без тризуба. Коштує 50 грн.

— Протягом року за прапори мало питають. Три-чотири на тиждень можемо туристам продати. А зараз багато місцевих приходять, беруть по пару штук одразу, — розказує дівчина за прилавком.

Зараз ви читаєте новину «На День Незалежності водії будуть у вишиванках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі