пʼятниця, 27 серпня 2021 00:06

"Ми запустили нову хвилю коронавірусу"

— Після нової хвилі коронавірусу в Україні має сформуватися колективний імунітет до кінця року. З часом хвороба стане сприйматися, як звичайний грип, — говорить міністр охорони здоров'я 2014 року Олег МУСІЙ, 56 років.

Новий спалах інфекції прогнозують восени. Її спровокує індійський штам "Дельта", що поширюється в Україні. Його здебільшого завозять ті, хто повертається в Україну з Росії, заявляли раніше медики.

— Буде серйозне збільшення захворюваності. Важливо зараз максимально вакцинувати старших 60 років і тих, в кого є супутні хвороби. Серед цих людей найвищий ризик смерті, — продовжує Мусій. — Дітям вакцинація не потрібна (в Україні почали щеплювати неповнолітніх із хронічними хворобами або за направленням сімейного лікаря. — ГПУ). Бо вакцини від коронавірусу ще повністю не досліджені. Вони придатні лише для екстреного застосування.

— Після святкування Дня Незалежності всі розуміють, що ми запустили хвилю коронавірусу. Невідомо, чи буде вона велика, — каже львівський лікар Тарас Жиравецький, 41 рік. — Потрібно почати перевіряти швидкими тестами великі колективи. Так роблять у Німеччині. Для вакцинації 60 відсотків дорослих українців нам знадобиться ще понад пів року.

На 26 серпня понад 5 млн українців отримали першу дозу щеплення. Більш як 3,1 млн вакциновані повністю. Всі регіони перебували в зеленій зоні карантину.

Із 20 серпня країни Євросоюзу почали визнавати українські ковід-сертифікати в додатку "Дія". Їхні власники можуть подорожувати Європою. Електронну довідку отримають всі, хто має застосунок і був щеплений двома дозами будь-якої доступної в Україні вакцини — "Модерни", "Пфайзеру", "Коронаваку" або "Астразенеки".

Окрім закордонного сертифіката, в "Дію" приходитиме цифровий документ для внутрішнього користування. Його пред'являтимуть після запровадження в країні жорсткого карантину.

Міститиме дані про людину, назву й дату отримання вакцини, фото.

— Електронні довідки можна сформувати без звернення до сімейного лікаря, — розповідає депутат Київради від "Голосу" Тарас Козак, 51 рік. — Слід зайти в меню "Послуги" в "Дії". Там обираєте внутрішню або зовнішню довідку. Другу теж можна замовити, але не одразу. Почнеться фотоідентифікація людини. Сертифікат з'явиться автоматично.

Зараз ви читаєте новину «"Ми запустили нову хвилю коронавірусу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі