пʼятниця, 10 червня 2011 07:15

Мати й син потонули в Горині

— То якесь сімейне прокляття. Уже четверо в родині Пігалів на воді загинули. І все — нещасні випадки. Пішов купатися і не вернувся, — кажуть у селі Удрицьк Дубровицького району Рівненщини.

Минулого тижня в селі були два похорони — 62-річної Павліни Миколаївни та 26-річного Андрія Пігалів. Жінка почула, що її син утопився, й пішла шукати. Більше її живою ніхто не бачив. Тіло знайшли в річці Горинь наступного дня. Течія віднесла його за 7 км від дому, у сусіднє село Смородськ.

1 червня Андрій купався в Горині з друзями. Сміявся й пірнав, але в якийсь момент не з'явився над водою. За 2 хв. товариші зрозуміли, що Андрія нема. Почали шукати, але в каламутній воді не змогли нічого розгледіти. Погукали односельців, подзвонили рятувальникам.

— Хтось побіг із вісткою до Павліни, яка поралася по господарству. Після того її не бачили. Пішла до річки і пропала, — розповідає телефоном односельчанка. Називатися не хоче. — Знаєте, то така для них болюча тема. Бо й Павлінин чоловік, й інший син також потонули. Нещасні випадки. Ніби хтось наврочив їм на воду. Але явних ворогів у них не було, ні з ким не заїдалися.

1996-го в одному зі ставків біля села втопився 22-річний Геннадій Пігаль. Ішов додому і вирішив скупатися. У холодній воді йому зсудомило ногу, і він потонув. Через два роки така ж доля спіткала й батька 53-річного Адама — його знайшли втопленим у канаві.

— Чим це пояснити — ніхто не знає. Може, доля така, — додає сільський голова Федір Хлебович, 47 років. — У Адама й Павліни первісток помер одразу після народження, а донечка — 12-місячною. 2005-го помер найстарший син Олексій, йому було 27 років. Живий залишився тільки один — 20-річний В'ячеслав. Він вивчився на зварника, але за фахом ще не працює.

Павліну Пігаль знайшли 2 червня. Скоро поховали, бо не могли довго тримати тіло у спеку. На похороні було небагато людей. У неділю, 5 червня, Павліна Миколаївна мала святкувати день народження. Тіло Андрія знайшли в суботу — за 500 м від того місця, де купався.

Горинь рятувальники називають підступною річкою, бо має швидку течію і багато ям. Вода каламутна, а ями в намулі під ногами виникають раптово, легко зачепитися за корчі. Щороку в ній гинуть кілька людей.

— Хлопця в селі любили, бо мав веселу вдачу. Взагалі, родина була працьовита, — каже сільський голова. — Тримали корову, обробляли город. Батьки були різноробочими в колгоспі, потім працювали на себе, а діти їм помагали. Похорон довелося організовувати мені, бо В'ячеслав не міг цього зробити — сильно переживає через смерть мами і брата. Живе один в їхньому будинку.

Зараз ви читаєте новину «Мати й син потонули в Горині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі