четвер, 17 грудня 2009 08:25

Люди розкуповують теплий одяг

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Львів’янка Галина торгує шкарпетками по 35 гривень, капцями з овчини по 80,  безрукавками по 160 гривень на Краківському ринку
Львів’янка Галина торгує шкарпетками по 35 гривень, капцями з овчини по 80, безрукавками по 160 гривень на Краківському ринку

У ніч на 12 грудня похолодало. У Львові стовпчик термометра опустився до -7°С. Городяни кинулися купувати теплий одяг. У суботу зранку на Краківському ринку не протовпитися. Біля прилавків із зимовим крамом покупці шикуються в кілька рядів.

30-річна Тетяна Федорчук торгує шапками, шаликами й рукавицями. Не встигає подавати покупцям товар на примірку. Щоб зазирнути у дзеркало, жінки відштовхують сусідок ліктями.

— Купила берет і шалик за 150 гривень, — розповідає Валетина Краснова, 34 роки. —  Доки теплінь стояла, ходила без шапки. Треба ще рукавички. За шкіряні просять не менш як 100 гривень.

Найпопулярніші речі — теплі колготки, вовняні светри, пуховики та взуття з хутром.

— Новинка сезону — куртки із капюшоном-шапкою, обшитою хутром, — розповідає продавець Іванка Пихнів, 24 роки. — Шапку можна відчепити й одягати до іншого верхнього одягу. Ця куртка на пуху коштує 1700 гривень.

На сувенірному ринку "Вернісаж" Марія, 62 роки, зі Снятинського району Івано-Франківщини торгує вовняними плетеними шкарпетками. В"яже їх із овечої шерсті. До похолодання продавала по шість-сім пар на день по 40 грн.

— А як мороз почав щипати, то беруть шкарпетки на всю сім"ю. За три години продала 12 пар, — каже. — Зізнаюсь вам, що чекала морозів, як манни небесної.

Різкому похолоданню радіють власники приватних садиб у Карпатах.

— Нарешті до нас поїдуть туристи, і буде якась робота. У неділю-понеділок ми вже спереживалися тут усі. Сніг випав всюди по області, а в нас, де найбільше треба і де його чекають, — не було. Так, політав тільки. Дзвонила на Буковель. Там також, кажуть, немає. Ну, думаю, знов буде зима як 2006-го, коли снігу не було, і ми збитки мали. Але вечором почав падати, взявся мороз. Навіть перші дзвінки і замовлення від туристів пішли, — каже в середу Марія Проник, 50 років, із садиби "У Марії" у селі Микуличині Яремчанської міської ради на Івано-Франківщині.

На Прикарпатті на найближчі дні синоптики прогнозують -10...-12°С , вночі до -18. У Карпатах до -25 °С.

Жителів гірських сіл холод не лякає.

— Для нас в зимі стабільна температура — мінус 15–20 градусів, люди наші загартовані. Позаторік був тиждень, коли температура опускалася до мінус 32. Це вже було холодно, діти до школи не ходили, всі старалися сидіти в хаті, — розказує голова села Поляниця Яремчанського району 64-річна Гафія Щерб"юк. — Хтілося, щоби трохи більше снігу випало, ну, хоч до півметра. Тоді і тепліше, і приємніше.

У містах очікують заторів й аварій на дорогах.

— Як у неділю сніг випав, виїхати з міста було неможливо — пробки на дорогах страшні, аварії на кожному кроці. Я виїжджав за місто, на закарпатське Солотвино. Там на гірці даїшники стояли і взагалі машини завертали, бо дуже ожеледиця була, дорогу ще не посипали. Як холодно, то й люди не дуже з хати висовуються, возити нікого. Не для всіх зима приносить прибуток, — каже таксист із райцентру Богородчани Валерій Кривун, 54 роки.

Зараз ви читаєте новину «Люди розкуповують теплий одяг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі