середа, 11 квітня 2012 07:15

Квас на березовому соку бродить 20 днів

— Консервуємо щороку не менше 180 літрів березового соку. Років зо п'ять тому оголосили війну газіровкам. Тепер тільки натуральні напої вживаємо, — каже Петро Хомич, 48 років, із міста Зарічне Рівненської області.

Його дружина, 45-річна Мирослава Богданівна за день консервує 40 л соку. Готує за двома рецептами: квас і цитрусовий напій.

Для квасу підсмажує 200 г ячменю. Засипає в полотняний мішечок. В інший — дві склянки сухофруктів — яблук, груш і родзинок.

У великій каструлі кип'ятить сік. Додає 200 г цукру, кладе мішечки з ячменем і сухофруктами. Щільно закриває кришкою, виносить у комору. За 20 днів квас можна розлити в менші посудини. Його закатують або зберігають під пластмасовими кришками.

Для цитрусового напою на 1 л соку бере столову ложку цукру, лимонної кислоти на кінчику ножа. Закип'ячує. Для аромату кидає лимонні або апельсинові шкірки, м'яту.

63-річний Олексій Марущак із міста Хмільник на Вінниччині сушені яблука і груші кладе прямо у сік, на 1 л — склянку сухофруктів.

Валентина Кошелева з райцентру Гадяч на Полтавщині заливає сік у пластикові пляшки. В кожну кладе по дві карамельки "Дюшесу" або "Барбарису" і вісім родзинок.

— Виношу в погріб і кладу боком, щоб пробка не контактувала з повітрям, — розповідає. — Може зберігатися до наступної весни.

Зараз ви читаєте новину «Квас на березовому соку бродить 20 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі