неділя, 14 січня 2007 18:54

Кудрін вирізатиме скульптури з льоду в Іспанії

Автор: фото: reuters
  Скульптор Андрій Кудрін працює над крижаною красунею Рампуцель на конкурсі фігур з льоду, який проходив напередодні Нового року у місті Ейндховен, Нідерланди
Скульптор Андрій Кудрін працює над крижаною красунею Рампуцель на конкурсі фігур з льоду, який проходив напередодні Нового року у місті Ейндховен, Нідерланди

Льодовими скульптурами 26-річний харків"янин Андрій Кудрін займається вже дев"ять років. За тиждень він вирушає на фестиваль до столиці Іспанії Мадрида. Там робитиме крижані фігури на тему "Навколо світу за 80 днів". Що створюватиме, він ще не вигадав.

— Ідея зазвичай з"являється на місці. Коли бачиш, у якому просторі працюватимеш, що знаходиться навколо, — пояснює скульптор.

Фестиваль у Мадриді буде п"ятим для нього. Крім того, Андрій бере участь у змаганнях майстрів крижаних скульптур та виконує індивідуальні замовлення. Працює переважно в європейських країнах. Хоча бував на американській Алясці, також робив скульптури у Китаї та Ізраїлі.

Напередодні Нового року вирізав зимовий світ казки на конкурсі крижаних фігур у нідерландському місті Ейдховен. Там він зробив із льоду красуню Рампуцель.

— За день до початку конкурсу мені розповіли казку про неї. Рампуцель — дівчина із довгим волоссям, яку відьма сховала у високому замку. Принц піднімався до неї по косі, щоб врятувати. Мені сподобався сюжет і я відразу вирішив, що це моє, — пригадує Кудрін.

Він розповідає, що зазвичай організатори забезпечують майстрів усім необхідним матеріалом. Також оплачують проїзд, проживання та харчування, а ще платять гонорари. Скільки отримує, Андрій не зізнається. Каже, що буває по-різному.

Основний заробіток Кудріна — замовлення. Фігури з льоду зазвичай виставляють на банкетах, весіллях чи дарують на день народження. Перед святами європейці люблять установлювати їх біля будинків. Метровий сніговик роботи майстра коштує близько 100 євро. Клієнтів знаходить фірма. Андрієві звідти телефонують, коли є замовлення.

— У Європі скульптури з льоду частенько дарують на день народження. У нас поки що — ні, бо для українців це дорого, — пояснює Кудрін.

Виїжджати з України скульптор не збирається:

— Те, що я там отримую, для європейців — середня зарплата. В Україні ж я на неї можу жити із сім"єю не один місяць.

Дружина Кудріна Катерина — художниця. Подружжя виховує 3-річного сина Петра.

Учився скульптор у місцевому художньому училищі. Потім вступив до інституту мистецтв у Санкт-Петербурзі. Працював із різними матеріалами: мармуром, гіпсом, бронзою, але потім обрав лід. Скільки всього зробив скульптур, Андрій не пам"ятає. Лише за останній рік — більш як сто.

У вільний час Кудрін займається екстремальним байком — стрибає на велосипеді або грається на комп"ютері.

Зараз ви читаєте новину «Кудрін вирізатиме скульптури з льоду в Іспанії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі