четвер, 20 листопада 2008 19:59

Комунальних боржників не пускають у ліфт

 

До 20 листопада українці мали сплатити комунальні рахунки за новими цінами. Із 1 листопада подорожчало опалення в Сімферополі, Житомирі, Рівному та Херсоні. У жовтні зросли ціни на тепло в решті шести обласних центрах.

У кожному регіоні свої тарифи. Їх затверджує місцева влада. Оплата трикімнатки в Ужгороді, Чернігові, Луцьку за опитуваннями "ГПУ" обходиться приблизно в 400 грн. У Києві, Донецьку, Одесі — в 450. У Івано-Франківську, Миколаєві, Львові, Луганську — від 500 грн на місяць. У цю суму входить квартплата, світло, вода й опалення. Ціни різні, а на якість послуг люди жаліються і в "дорогих", і в "дешевших" містах. Скажімо, у Луганську вода коштує найдорожче по Україні — 3,9 грн за кубометр.

— Наші тарифи обґрунтовані, послуги надаємо вчасно. Крім того, норма споживання води (для тих, хто не має лічильника) менша, ніж в інших обласних центрах, — пояснює прес-секретар "Луганськводи", яка входить до складу російської компанії "Росводоканал", Володимир Черниш, 35 років.

Луганянка Наталія Порфімович із чиновником не згодна:

— Холодна вода є, але не у всіх районах. А гарячої — майже не буває. Часто прориває труби.

Працівники ЖКГ бідкаються, що комунальні мережі зношені на 60%. Кількість аварій за 10 років зросла уп"ятеро. Грошей на оновлення систем немає, бо люди не платять вчасно.

Через подорожчання "комуналки" українці стають боржниками, вважає 55-річний Василь Іллюк із Закарпаття:

— Зараз зарплати затримують або взагалі звільняють із роботи. Тому й вимушені залізати в борг. Я за свою трикімнатну маю віддати 400 гривень. А зарплата тисячу-півтори. От і прогодуй сім"ю.

У Києві в деяких районах боржникам забороняють користуватися ліфтом. Підйомники обладнують магнітними замками, жителям дають індивідуальну магнітну картку-ключ. На картку боржника ліфт не реагує.

Анна Петрова з Черкас щомісяця звіряє попередні рахунки з нинішніми. Каже, що гаряча вода дорожчає щомісяця.

— У серпні платила 90 гривень, через місяць прислали квитанцію на 13 гривень більше. А в жовтні виклала 157. Правда, гаряча вода є постійно, тут нічого сказати не можу. Але ж як дорого! За комунальні послуги платимо понад 300 гривень.

Найбільше за опалення платять у Вінниці та Кіровограді — понад 6 грн за 1 кв. м.

— За двокімнатну квартиру віддаю 450 гривень. Торік було на 90 гривень менше, — розповідає вінничанка Лариса Шевчук, 32 роки. — Але ж батареї і зараз ледь теплі, води гарячої практично немає. На площадках прибирають раз на тиждень. Навесні перегоріла в під"їзді проводка. Поремонтірували тільки в жовтні. Та й то коли сусідка перечепилася і зі сходів упала та пішла сваритися із ними.

Менше вдарило подорожчання по квартирах з індивідуальним опаленням.

— І торік, і цього року за тепло нагорає до 70 гривень, — каже Андрій Мирончак із Вінниці. — Ще 70 — квартплата, близько 100 — світло та холодна вода. Прибирають щодня, на поверхах є лампочки, ліфти працюють. Це новий будинок. А от батьки за двокімнатну квартиру із централізованим опаленням платять більше, ніж я. Скаржилися, що й прибирають у них рідко.

Для економії спеціалісти радять: оформити субсидію, поставити лічильники на газ та воду, вкрутити енергоощадні лампочки, якщо є можливість — установити автономне опалення.

Послуги для київських підприємців подорожчають удесятеро

У Києві мер Леонід Черновецький, 56 років, пообіцяв не підвищувати тарифи на комунальні послуги для населення. Але в 10 разів вони збільшилися для юридичних осіб.

— Гральні заклади, нічні клуби, ресторани, бутіки в центрі міста і тому подібне платитимуть із першого грудня за комунальні послуги в 10 разів більше, ніж раніше. Для решти підприємств тарифи зростуть уп"ятеро, — сказав Черновецький.

Власники ресторанів та кафе вже готуються підвищувати ціни.

— Я буду вимушений закрити кафе, — каже Анатолій Королюк, 42 роки, директор кав"ярні "Альма-матер" на столичній вулиці Терещенківській. — До нас переважно ходять студенти, бо заклад розташований неподалік Національного університету імені Шевченка. Коли ціни піднімемо в кілька разів — відвідувачів не буде.

Зараз ви читаєте новину «Комунальних боржників не пускають у ліфт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі