пʼятниця, 18 травня 2012 00:00

Києву важко відстоювати свої інтереси перед Москвою

Президент Віктор Янукович уперше після інавгурації Володимира Путіна поїхав до Москви для участі у неформальному саміті СНД. До його початку, але після зустрічі з президентом Росії Янукович повідомив, що Київ найближчим часом підпише угоду про зону вільної торгівлі в рамках СНД.

— Ця угода була б вигідна для України, — коментує економіст 46-річний Борис Кушнірук. — Довгі роки саме Росія блокувала її підписання, бо не зацікавлена в ній. Чому? Їхня економіка базується на природних ресурсах — на газі, нафті. Натомість Україна вивозить до Росії готову продукцію — обладнання машинобудування, цукор, соняшникову олію, м'ясні вироби, консерви тощо. Оскільки на природні ресурси ніхто обмежень не вводить, а вводять саме на готову продукцію, то нашій економіці вигідніше мати вільний режим торгівлі з Росію та іншими країнами СНД.

Інша справа, що підписання того варіанта угоди, який пропонує Москва, не вигідне нам по двом основним пунктам. Перше — там залишилося багато винятків на певні товари, що росіяни, попри угоду, зможуть не допускати на свою територію. Друге — у тексті є норма, яка робить Україну залежною в зовнішній політиці. А саме, Київ має погоджувати з Москвою свої економічні угоди з іншими країнами. Це може стати на заваді прямої співпраці України з країнами Європейського Союзу.

Для того, щоб угода про вільну торгівлю стала прийнятною для нас, необхідно усунути невигідні позиції. Але зробити це буде надзвичайно складно, бо зараз Україна відчуває безпрецедентний зовнішній тиск з усіх боків — через репресії щодо опозиції. І провина в цьому лише на Януковичі. Тому Києву важко відстоювати свої інтереси перед Москвою.

Зараз ви читаєте новину «Києву важко відстоювати свої інтереси перед Москвою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі