четвер, 06 квітня 2006 19:49

Картини за 300 мільйонів доларів повернули спадкоємиці

Автор: фото: REUTERS/Chris Pizzello
  Марія Альтман біля портрета своєї тітки
Марія Альтман біля портрета своєї тітки

90-річна американка австрійського походження Марія Альтман відсудила в уряду Австрії п"ять картин всесвітньо відомого художника Густава Клімта.

Картини, за які зараз на аукціоні можуть віддати не менш ніж $300 млн, Клімт створив на початку минулого століття в Австрії. Клімта називають основоположником модерну в мистецтві. Він малював експресивні жіночі портрети і символічні картини, сповнені драматичної еротики. Позувала йому тітка Марії Альтман Адель, дружина габсбурзького єврея, цукрового магната Фердінанда Блох-Бауера. Подейкували, що з художником у неї був роман.

У 1925 році Адель померла від менінгіту. А в 1938-му, коли країну захопили нацистські війська, її чоловік утік за кордон. Картини, які висіли у замку Блох-Бауера, дісталися окупантам. Потім вони опинилися в австрійському музеї — так у своєму заповіті написала Адель Блох-Бауер. Картини прикрашали Національний музей Австрії, поки про них не згадала племінниця Аделі Марія Альтман. Вона дізналася про те, де знаходяться полотна, з журналістського репортажу, і вирішила повернути їх собі. Сім років літня жінка судилася з урядом Австрії і врешті-решт виграла — після того як країна прийняла закон про повернення культурних цінностей спадкоємцям.

Марія Альтман іще не вирішила, що робитиме з картинами. Поки що їх експонують у Музеї мистецтв Лос-Анджелеса, де живе їх нова власниця. Пані Альтман думає пожертвувати полотна якомусь із музеїв або продати їх. Уряд Австрії закликає жителів країни зібрати гроші, щоб викупити полотна Клімта назад.

Зараз ви читаєте новину «Картини за 300 мільйонів доларів повернули спадкоємиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі