вівторок, 15 січня 2013 07:30

Гірники захопили дирекцію шахти Ахметова

Автор: фото з сайта www.hvylya.org
  Гірники, члени Незалежної профспілки міста Свердловськ Луганської області стоять біля столу директора шахти ”Червоний партизан” 10 січня. Захопили кабінет, вимагаючи зустрічі з губернатором Луганщини та власником копальні
Гірники, члени Незалежної профспілки міста Свердловськ Луганської області стоять біля столу директора шахти ”Червоний партизан” 10 січня. Захопили кабінет, вимагаючи зустрічі з губернатором Луганщини та власником копальні

— Они подписали указ, по которому уволили больше половины шахтеров с нашей шахты. Мы обращались неоднократно к городской власти, писали письма в министерство, президенту, но все без толку. Это наш самый отчаянный крик, — каже шахтар 45-річний Віктор Васильєв. Він 10 січня із 12 членами Незалежної профспілки міста Свердловськ на Луганщині захопили кабінет директора шахти "Червоний партизан". Копальня належить об'єднанню "Свердловськантрацит", яке входить до складу ДТЕК — енергетичного підрозділу групи компаній СКМ.

Так гірники вирішили добитися зустрічі з власником шахти мільярдером Рінатом Ахметовим і губернатором Володимиром Пристюком. Вимагають скасувати наказ гендиректора підприємства про зміну організаційної структури від 21 грудня 2012 року. Документ передбачає скорочення виробництва й масові звільнення працівників копальні.

У кабінеті директора шахтарі замкнулись. На стіну повісили плакат "Ахметов, мы тебя ждем". Охорона копальні спробувала вивести гірників із приміщення, а коли це не вдалося, викликала міліцію.

— Нас тут працюють 3,5 тисячі людей. Звільнили близько двох тисяч, а це ж не одинокі люди. Усі сімейні, отже, без заробітку залишилися тисяч п'ять. І такі перетворення на всіх шахтах міста, — каже телефоном Віктор Васильєв. — У мене дружина не може працювати, вона травмувалася, весь час голова болить. У місяць на ліки пару тисяч іде. Я працював тут у проходці, отримував непогану зарплату. Усе було добре, коли шахта перебувала в державній власності. Коли її викупили, почалися реорганізації. Більше половини — звільнили, а шахтарська профспілка мовчить.

У кабінеті директора чоловіки просиділи весь день. У ніч на 11 січня охорона вдруге спробувала вигнати протестувальників. Вимкнули світло, зірвали плакат. Почалася штовханина. Більшість гірників вивели, четверо залишились у приміщенні.

— Потім до охоронців долучились якісь люди у спортивних костюмах і витиснули нас, — додає Костянтин Ільченко, 53 роки, голова Незалежної профспілки Свердловська.

11 січня губернатор Володимир Пристюк зустрівся з гірниками. Створили робочу групу, куди ввійшли уповноважені від шахти та ДТЕК, заступники губернатора й представники незалежних шахтарських профспілок. Перше її засідання пройшло 14 січня.

— Нам удалося зламати компанію Ахметова, вони пішли на поступки. На засіданні ми добилися, що 405-й наказ, який ініціює масові звільнення, визнали незаконним і таким, що виступає проти трудового колективу. З цим потім навіть представники ДТЕК погодилися. Тепер буде перевірка інспекції з праці. Сподіваюся, наказ скасують, — розповідає телефоном після засідання Костянтин Ільченко. — Шахтарям — членам профспілки, що були на акції протесту, дозволили повернутися на роботу. З 10 січня їх на підприємство не пускали. Наступне засідання робочої групи буде, коли закінчиться перевірка інспекції.

"Свободівці" прийшли з молотами

11 січня о 13.00 понад 20 активістів партії "Свобода" увірвалися на 23-й поверх бізнес-центру "Парус" у центрі Києва. Там розташований офіс компанії ДТЕК. Вимагали, щоб керівництво виконало вимоги, озвучені напередодні гірниками шахти "Червоний партизан".

Активісти одягнули шахтарські каски. У декого в руках молоти, кирки. У двох на головах зимові шапки з прорізами для очей. До виходу прямує нардеп-"свободівець" Андрій Іллєнко. В одного з активістів молот зачіплюється за стіл у холі, гучно падає на підлогу, викладену плитою. Один із двох міліціонерів, які стоять біля стіни, зривається.

— Усе нормально. Я випадково, — пояснює "свободівець".

Піднімає інструмент і мовчки виходить на вулицю.

— Тільки що мені вдалося поспілкуватися з піар-менеджером компанії. Він запевнив, що все буде добре, нікого з шахтарів не будуть переслідувати чи якось інакше порушувати їх права, — говорить 25-річний Андрій Іллєнко. — Не скажу, що ситуація вирішена, але адміністрація ДТЕК зрозуміла, що це вже не ті шахтарі, що були раніше, що вони будуть боротися. Наш депутат Ігор Швайка працюватиме на місці і слідкуватиме, щоб адміністрація дотрималася слова.

Володимир ХОМ'ЯК

 

Зараз ви читаєте новину «Гірники захопили дирекцію шахти Ахметова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі