вівторок, 30 серпня 2016 05:35

Добровольці в Іловайську поставили ультиматум

"Головна причина Іловайської трагедії — вторгнення російських військ. Інша — неузгодженість, хаотичність і, мабуть, недостатня компетентність під час планування операції виходу з оточення", — написав у соцмережі начальник Генштабу Збройних сил України 54-річний Віктор Муженко.

"Я пропонував генералу Русланові Хомчаку, який керував взяттям Іловайська, зайти до міста, зайняти кругову оборону й чекати готовності резервів. Це було реально — разом із добровольцями ми мали 1200–1400 людей, — заявив Муженко. — Він сказав: не можу, бо добровольці поставили ультиматум — або виходимо всі разом, або ми самі. Тому прийняв рішення вивести всіх.

Ми розглядали різні варіанти. Вихід колонами по 10–15 машин широким фронтом, зокрема і на південь. Варіант виходу на північ, де в нас теж було замало сил. Але маневр був би неочікуваний і для Росії, і для бойовиків. Зрештою обрали маршрути, оговорені з російським генштабом як "зелений коридор".

Це була ініціатива Путіна 26 серпня. Ми два дні узгоджували деталі. Першу умову прийняли — вихід з озброєнням і технікою. Але в ніч на 28 серпня близько 22:00 на мене вийшов генерал Богдановський — перший заступник начальника генштабу Росії: "Умови змінюються. Вихід без озброєння". Це було неприйнятно.

Розмову я передав генералу Хомчаку. Зазначив, що потрібно планувати не вихід, а прорив. Рішення приймали з керівництвом добробатів, командирами підрозділів. Вони обрали вихід за оговореними маршрутами в район Старобешевого. Тільки після виходу ми мали повернути полонених росіян. Нашу колону розстріляли разом із ними.

Зараз ви читаєте новину «Добровольці в Іловайську поставили ультиматум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі