четвер, 09 листопада 2006 19:29

Церкву спалили через чудотворну ікону

Автор: фото: Ірина ЯРОШИНСЬКА
  Отець Володимир Кіщук та мирянка Зінаїда Сірова роздивляються закіптюжену ікону, яку вдалося врятувати під час пожежі в церкві села Шевченка Літинського району Вінницької області
Отець Володимир Кіщук та мирянка Зінаїда Сірова роздивляються закіптюжену ікону, яку вдалося врятувати під час пожежі в церкві села Шевченка Літинського району Вінницької області

Двоє чоловіків розбили вікно церкви й кинули всередину десятилітрову каністру з соляркою у селі Шевченка Літинського району на Вінниччині вночі 25 жовтня. За нею полетів підпалений квач. Через кілька секунд чоловіки вскочили в машину й поїхали.

— Я почув тріскіт скла і прокинувся, — розповідає селянин Сергій Намізюк, який живе поряд із церквою. — Побачив у вікно вогонь й побіг до дзвіниці звонити.

Храм розміщувався в старій хаті. Будівля згоріла повністю. Із вогню вдалося винести лише кілька образів. Збереглася й найцінніша чудотворна ікона Богоматері, яку 26-річний настоятель отець Володимир Кіщук (УПЦ Московський патріархат) забирав на ніч додому. Саме через цей образ, вважає отець, і підпалили церкву.

— Думаю, приміщення підпалили люди, які причетні до церкви. Мабуть, хтось позаздрив нам, — каже "ГПУ" Володимир Кіщук. — Бо до нас з"їжджаються прочани з Німеччини, Росії, Білорусії. Усі тут отримували зцілення. А церква мала пристойні гроші від пожертв. За них ми планували відродити в селі жіночий монастир і собор.

У Шевченка живуть 360 селян, переважно пенсіонери. Колись це село називалося Зіновинцями й було знамените величезним собором та чудотворною іконою Богоматері. 1828 року цей образ зцілив тяжко хворого хлопчика Модеста Стрельбицького — майбутнього архієпископа Волинського.

Після революції храм зруйнували, а його начиння селяни розтягли по хатах. Торік 78-річна прихожанка на ім"я Зінаїда Сірова повернула ікону Богоматері церкві. Відтоді до села потягнулися паломники, а отцеві Володимиру почали заздрити пастирі інших приходів.

11 жовтня цього року церкву в Шевченка обікрали. Забрали Євангеліє, чаші, кадило, два престольні хрести та дорогу лампаду. Злодії лишили надруковану на комп"ютері записку: "Дорогой отец Владимир! Спасибо вам, что прославили наше село. Но мы не хотим больше чудес. Не хотим монахов и монастыря. Уходите". Уже через три дні лампаду повернули, підкинули під двері.

— Її дбайливо загорнули в пакет для сміття і замотали скотчем, — пригадує Володимир Кіщук. — І знову записка: "Возвращаем лампаду по прошению. Пусть горит". Знизу дописано: "Зина, перестань быть святой, ты за это поплатишься".

Міліція каже, священикові погрожують не місцеві. Бо пакетів для сміття, скотчу й комп"ютерів у селі зроду не бачили.

За останні п"ять років на Вінниччині згоріли три дерев"яні та дві цегляні церкви. Храм у Шевченка — єдиний, який підпалили навмисне.

Місця паломництва на Вінниччині

У Вінницькій області є понад десяток святинь, до яких приїжджають тисячі прочан. Серед них Скельний монастир у селі Лядова Могилів-Подільського району, де в печерах над Дністром монахи живуть без газу, світла, сплять на каміннях.
Приїздять також паломники в Йософатову долину, що в селі Голинчинці Шаргородського району. 1923 року тут явилася Богородиця і відтоді кожен прагне поставити на цьому місці власний хрест.
Серед особливо шанованих ікон — Браїлівсько-Ченстоховська, яка в жіночому монастирі містечка Браїлів Жмеринського району, та Казанська ікона Божої Матері в селі Уланів Хмільницького району.

Зараз ви читаєте новину «Церкву спалили через чудотворну ікону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі