понеділок, 29 січня 2007 19:12

Астронавтка Хайді Стефанишин-Пайпер заспівала гімн "Пласту"

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Львівські родичі Хайді Стефанишин-Пайпер подарували астронавтці жовті та помаранчеві троянди
Львівські родичі Хайді Стефанишин-Пайпер подарували астронавтці жовті та помаранчеві троянди

Американська астронавтка українського походження Хайдемарі Стефанишин-Пайпер прилетіла в Україну. Це її перший візит на історичну батьківщину.

Хайді — перша українка, яка побувала в космосі. Її покійний батько, Михайло Стефанишин, родом із Якимова Кам"янко-Бузького району на Львівщині. Астронавтку запросив зять колишнього президента Леоніда Кучми мільярдер Віктор Пінчук. Учора Хайді завітала до Львова.

Організатори брифінгу не дозволили операторам знімати на камери, як вона спускається трапом. Мовляв, хліба-солі й так не буде, а тиснява нікому не потрібна. Родичів астронавтки попросили не перешкоджати працювати журналістам і сісти в кутку.

— Ми з телевізора дізналися, що нині Хайді до Львова приїжджає, — каже Петро Стефанишин, 50 років. — Вчора почули, що буде конференція для журналістів, і приїхали сюди. Ми всі у Львові живемо, а ті, що в Новому Яричеві і Якимові – готуються зустрічати Хайді завтра.

Астронавтка говорить українською мовою із галицьким акцентом.

— Я вчера ввечері приїхала, — каже схвильовано. — А нині зразу до Львова. Тут моя родина живе... Так гарно бути на Україні...

Брифінг тривав 20 хвилин. Журналістів цікавило, що відчувала Хайді, коли була в космосі.

— Виділа згори землю, — відповідає із захопленням. — Як вона гарно виглядає! Видно океани, Україну! В космосі відчуваєш себе такою, як ти є. Я себе чула українкою – була нарівні з чоловіками-астронавтами.

Хайді розповіла, що навчилася української від батька. В дитинстві по суботах відвідувала українську школу при православній церкві.

— Якби ви зайшли до мене до хати в Техасі, подумали б, що ви на Україні, — усміхається. — Всюди вишивки, писанки, ікони. А на обід я чоловікові і сину борщ з варениками готую.

Хайді каже, що найбільше, чого вона чекає від поїздки, — зустрічі з родичами:

— Я привезла їм багато фотографій моєї американської родини. Їм буде цікаво на неї подивитися. А мені на них, бо я ніколи не бачила своїх українських кузенів. А їх у мене аж п"ятнадцять!

Родичі Хайді подарували їй великий букет троянд.

— Хай тобі Бог помагає, — каже Ярослав Стефанишин, 58 років. — У нас кажуть: без Бога ні до порога. А у вас так кажуть?

— Батько так казали, — відказує Хайді і цілує брата.

Пластуни із Національної скаутської організації вручили Хайді виліплену з гіпсу білу лілію — символ "Пласту". Адже у шкільні роки вона була пластункою.

На прощання голова обласної держадміністрації Петро Олійник попросив пластунів заспівати для астронавтки пісню.

— Може, заспіваємо "Цвіт України"? — раптом каже Хайді і виконує разом з юнаками і дівчатами гімн "Пласту".

Після брифінгу Стефанишин-Пайпер відвезли до готелю. Після обіду їй організували екскурсію Львовом.

Зараз ви читаєте новину «Астронавтка Хайді Стефанишин-Пайпер заспівала гімн "Пласту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі