пʼятниця, 12 серпня 2016 05:10

12 скелетів знайшли у дворі музею

— Бачите на черепі зелену цяточку? Це була жіноча заколка, мідь залишила окислення на кістках. То кістки молодої жінки, — каже директор львівського музею "Тюрма на Лонцького" 41-річний Руслан Забілий. Показує на скелет без кінцівок у ямі.

9 серпня у дворі музею археологи знайшли рештки 12 скелетів людей. Викопали їх на глибині 2—2,5 м. Національний музей "Тюрма на Лонцького" створили у приміщенні колишньої в'язниці. З 1919-го там утримували політв'язнів різних національностей. 1939 року працювало управління НКВС. У 1950-х була катівня КДБ і гестапо. На подвір'ї та в підвалах масово розстрілювали в'язнів, за свідченнями очевидців.

Торік археологи комунального підприємства "Доля" розпочали планові розкопки на території музею. У траншеях уздовж стіни знайшли рештки людини й кістки тварин. До виритих ям підходить археолог Остап Козак, 48 років. Перелазить через червону стрічку, показує на скелети.

— Я знайшов перший чоловічий скелет 4 серпня, — каже. — Він був закопаний неглибоко — менше 2 мет­рів. Решту 11 ми виявили в різних шарах ґрунту. Тіла в ямі лежали хаотично, у різних позах, закидані побутовим сміттям. Це могла бути просто яма для відходів, а не "братська могила". Більшість скелетів — чоловіки різного віку. Біля кісток був документ — довідка радянського зразка про стан здоров'я. Чорнила розмокли, потрібна детальна експертиза. Може, вдасться встановити імена та роки життя загиблих.

У двох ямах археологи виставили знайдені предмети — посуд, пляшки, взуття, одяг, кулі радянського періоду. Речі належали радянським спецслужбам та в'язням.

— Не впевнений, хто саме тут похований, — говорить Руслан Забілий. — Це можуть бути страчені 1939 року працівниками НКВС в'язні або частина розстріляних ними в червні 1941-го. А також — розстріляні після 1945-го. Якщо люди вважають, що тут їхні рідні — можна провести експертизу ДНК.

До кінця літа музею "Тюрма на Лонцького" триватимуть розкопки. Масове поховання може бути більшим, кажуть археологи.

Останки людей відкопали на будівництві

Близько 20 людських скелетів знайшли під час будівництва підземної парковки в центрі міста Тальне на Черкащині. Робітники відкопали черепи, частини тазу, кістки рук і ніг.

— Тіла мали бути перепоховані. Але забудовник зібрав їх і вивіз, — каже громадський активіст Валерій Бєлоногін, 40 років.

Тіла закопали майже 150 років тому. Це можуть бути захоронення 1930-х. Тоді не згідних із діяльністю влади ховали без трун, припускають археологи.

— Історичної цінності кістки не мають. Будівництво проводити можна, — каже Олександр Білоус, представник забудовника. — Чиновники порекомендували перепоховати тіла на сучасному кладовищі.

Міська влада поки що не виділила місця для захоронення. Кістки зберігають у міській церкві.

Оксана ПРІТЧЕНКО

Зараз ви читаєте новину «12 скелетів знайшли у дворі музею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі