пʼятниця, 17 травня 2013 15:10

У парку Кейкенхоф весною квітне 7 мільйонів тюльпанів та гіацинтів
25

Фото: Фото: Олена Власова

Найбільший у Європі парк квітів знаходиться в містечку Ліссе у Нідерландах – між Амстердамом та Гаагою. Кейкенхоф відкритий для відвідувачів лише два місяці на рік – з 20-21 березня до 18-20 травня. За цей час у ньому встигають побувати сотні тисяч людей. Голландці люблять похвалитися, що весною це найбільш відвідуване місце на планеті після мавзолею Тадж Махал в Індії.

Парк існує 64 роки. Він відомий неймовірною кількістю квітів – око туристів милують більше 7 мільйонів тюльпанів, лілій, гіацинтів, нарцисів різних сортів. Їх висаджують цілими алеями – червоними, жовтими, білими, блакитними, помаранчевими. Помаранчевий – цвіт правлячої королівської династії, тому його дуже люблять в Нідерландах. Біля кожної клумби обов'язково є табличка з назвою сортів. В окремих тематичних павільйонах вирощують троянди, орхідеї, бромелії.

Тюльпанів найбільше, бо вони є національним символом. У середині 17-ого століття вони були такими цінними, що за дві-три цибулини можна було придбати великий будинок в місті.

Назва парку у перекладі означає "Кухонний двір". Місцеві розповідають, що у давнину на місці Кейкенхофа існувало обійстя графині Ван Бейрен, де за її наказом вирощували лікарські рослини. 1949-ого тут пройшла перша виставка квітів і з того часу колекцію поповнюють все новими сортами.

Нині серед квітучих алей гуляють годинами – тут 32 гектари садів. Можна довго блукати віддаленою тропою під сакурами і не зустріти на шляху жодної людини. Через кожні кілька метрів у затишних куточках є дерев'яні лави, щоб перепочити. Щоб не загубитися, варто попросити на касі карту парку. Однак на великих алеях вказівники є усюди, а біля головного входу у парку грає велика шарманка, тож іти до виходу іноді можна й на звук.

По всьому периметру парку діє кілька кафе просто неба, де подають каву та безалкогольні напої. За півтора євро можна поласувати смачними круасанами з шоколадом або нугою, яблучний пиріг з корицею коштує удвічі дорожче. Крихтами зі столу туристи годують численних лебедів та качок, які плавають на ставку. Помітно, що птахи давно звикли до людей – вони анітрохи не бояться протягнутих рук і дозволяють погладити себе по голові. У кронах дерев повно солов'їв, дроздів, сойок.

У парку багато струмків, маленьких ставків та фонтанів. Щороку біля них виставляють нові витвори сучасного мистецтва – статуї, картини або інсталяції місцевих скульпторів та художників. Час од часу у Кейкенхофі проводять джазові концерти, фестивалі, ярмарки, катання на роликах, виставки та квіткові паради.

Відвідувачі парку можуть придбати собі будь-які квіти, які їм сподобаються або замовити рослини по каталогу. Клієнти отримують свої цибулини поштою восени, коли садівники їх викопують. Проте менш терплячі туристи можуть скупитися у ятках навколо входу у парк, де можна знайти уже підготовлене насіння та цибулини у пакетах.

Квиток для дорослої людини у парк обійдеться у 15 євро, для дитини – у 7.50 євро, а малюків у віці до 3-х років пускають безкоштовно. Кейкенхоф відкритий з 8-ої ранку до 19.30 вечора.

Зараз ви читаєте новину «У парку Кейкенхоф весною квітне 7 мільйонів тюльпанів та гіацинтів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі