понеділок, 03 вересня 2012 13:10

Найдорожчі яхти в Криму стоять біля будинку Лесі Українки
17

У Балаклаві багато дорогих яхт
Фото: Фото: Валерія Радзієвська
Котеджі біля моря продають за великі гроші
Серед них і будинок, у якому жила Леся Українка

Бухта Балаклава колись була окремим містом, а тепер - район Севастополя. Під час війни тут базувалися підводні човни, а тепер - яхти заможних людей.

До Балаклави можна доїхати від центру Севастополя за півгодини. Спочатку маршруткою 12 до зупинки "П'ятий кілометр", а звідти "дев'яткою" до самої Балаклави. Перша їде 20, друга 10 хвилин. Дорога - 10 кілометрів незабудованої території, переважно виноградників. Виходжу з транспортного засобу просто на набережну серед білих яхт. Навколо - вигорілі гори пісочного кольору.

"У нас зелено тільки у травні, - говорить 40-річна Тетяна, яка продає листівки. На наборі листівок з Балаклавою за 35 гривень - зелений рай. - До серпня зелень не доживає. Все вигорає вже у червні. А дощі до нас доходять рідко. Тільки й чуємо, що дощить у Євпаторії, у Сімферополі. А в нас у Севастополі Сахара."

Вздовж звивистого узбережжя стоять приватні яхти. Їх так багато, що майже немає вільного підступу до води. Двоє пузатих скоробагатьків з перснями на пальцях п'ють пиво у прибережному ресторані і регочуть, розмовляють російською.

На Генуезьку вежу, з якої можна побачити Балаклаву, як на долоні, підійматися важко.

"Тутешня молодь там влаштовує тусівки. Особливо не вразитесь. Краще рушайте на море, - білявка Наталя агітує їхати на 2-годинну екскурсію морем до мису Фіолент. - Зазвичай вартує 140 гривень, але сьогодні і тільки для вас - за ціною дитячого квитка - сто."

Поруч такі самі екскурсії пропонують за 120, тому погоджуюся і біжу на катерок, який заради мене і ще двох туристів повернули назад щойно він відплив.

По дорозі у відкрите море екскурсовод показує на білий триповерховий будинок на березі. Він вирізняється ошатністю з-поміж старих будівель. Розповідає, що тут Леся Українка разом з чоловіком Климентієм Квіткою жила два місяці восени у "виноградний сезон"у 1907 році. Тоді Климентій Квітка вилікувався від туберкульозу легень. Подружжя мешкало на березі бухти у домі Соколової на Новій набережній - нині це набережна Назукіна, будинок 34. З 2008 до 2011 роки його реконструювали. Ближче до виходу в море - сучасні котеджики. Їх знімають чи купують за великі гроші.

За годину допливаємо до мису Фіолент. Давні греки називали його мисом Діви - Партеніумом. За грецьким міфом, богиня Артеміда привезла сюди дочку Агамемнона Іфігенію, яку батько хотів принести їй у жертву, і зробила жрицею у храмі Діви. Леся Українка написала під враженням цього місця поему "Іфігенія в Тавриді". Мис утворили скелі із залишків виверження вулкану, який діяв тут 150 мільйонів років тому. Саме тут ступив на кримську землю апостол Андрій Первозваний, щоб проповідувати Євангеліє.

15 хвилин купаємося у відкритому морі. Берег, скелі, Свято-Георгіївський монастир, заснований моряками у 9 столітті, і пляж - за сонтю метрів. Дорогою назад катер жене. Екскурсія затягнулася на півгодини. Для більшої "атмосферності" екскурсоводи вмикають на повну потужність шансон до теми: "Здравствуй, здравствуй тётя Клава, я приехал в Балаклаву, чтобы в рыбном ресторане посидеть на берегу. Ты поверь мне, тётя Клава, это вовсе не забава. Просто я без Балаклавы как без моря не могу. За две тыщи лет с полтиной, что как грозы отгремели, ты взбиралась на высоты и болталась на мели. Балаклава, Балаклава, город доблести и славы, уголок для многих русский украинской земли".

Зараз ви читаєте новину «Найдорожчі яхти в Криму стоять біля будинку Лесі Українки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі