вівторок, 28 квітня 2020 18:55

Древня синагога й унікальний монастир: що подивитись у Бердичеві після карантину
22

Фото: Олег БОЖКО

Схоже що через карантинні заходи багато країн світу відкриватимуть кордони для туристів дуже обережно і повільно. Це гарний шанс дослідити нашу країну після того, як карантин завершиться.

Пропонуємо відкрити для себе Бердичів – місто у Житомирській області в близько 180 кілометрах від столиці.

Автор: Олег БОЖКО
 

Цей населений пункт відвідують дещо менше, ніж інші туристичні місця, але тут є безліч цікавого. Тут є історична спадщина і Речі Посполитої, і Російської імперії. Це, звісно, відобразилося на архітектурі міста.

Автор: Олег БОЖКО
 

Упродовж кількох століть Бердичів був відомий як торгове місто. Тут йшла жвава торгівля при різній владі: місцеві торгували часом тим, що не можна було знайти в інших місцях. Торгівля приваблювала у Бердичів представників багатьох національностей і різних релігій. Вони будували власні церкви, тому при прогулянці містом помітно православні та католицькі церкви, і єврейські синагоги.

Автор: Олег БОЖКО
 

Чи не найбільш відоме й визначне місце Бердичева - фортеця Кармелітського монастиря. Знаменитий монастир босих кармелітів заклали у XVI столітті. Спершу це був замок заможної родини Тишкевичів, що володіли цією територією у той період.

Автор: Олег БОЖКО
 

У 1600-х роках воєвода Тишкевич після порятунку з турецького полону вирішив подарувати замок католицькому ордену босих кармелітів. З тих пір будівництвом монастиря займалися самі монахи. Зараз монастир - це величний архітектурний комплекс з оборонними стінами, баштами.

Автор: Олег БОЖКО
 

На території монастиря є красивий костел у стилі бароко. Багатьом туристам він нагадує костел у Львові. Тут зберігається ікона Божої Матері Бердичівської, а поляки взялися відбудовувати частину музейного комплексу.

Автор: Олег БОЖКО
 

У місті також варто подивитись Хоральну синагогу. Раніше в Бердичеві було загалом шість синагог. На жаль, до наших часів дожила одна. Хоральна синагога була збудована у 1850 році єврейською громадою міста. Саме вона була однією з перших хоральних синагог на території всієї Російської імперії. Радянська влада, на жаль, не турбувалася про справжнє призначення синагоги. Там розмістили клуб, а пізніше – швейну фабрику.

Автор: Олег БОЖКО
 

До речі, одне з найцікавіших місць Бердичева знаходиться поза центром міста. Це єврейське кладовище.

Автор: Олег БОЖКО
 

Окремо варто подивитися центр міста. Тут є центральна площа, яку відкрили за СРСР у 1977 році. Зараз на центральній площі є пам'ятник бердичівському пиву, пам'ятник бердичівському костюму та так званий бердичівський глобус світу.

Автор: Олег БОЖКО
 

Бердичів відомий і тим, що тут таємно вінчався знаменитий французький письменник Оноре де Бальзак. З майбутньою дружиною він познайомився у листуванні. 27-річна графиня Евеліна Ганська була поціновувачкою його творів і писала йому анонімно.

Автор: Олег БОЖКО
 

Між парою виник роман, а місцем для вінчання було обрано костел святої Варвари. Саме тут у 1850 році Оноре де Бальзак вперше взяв шлюб.

Автор: Олег БОЖКО
 
Зараз ви читаєте новину «Древня синагога й унікальний монастир: що подивитись у Бердичеві після карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі