вівторок, 14 лютого 2017 00:40

Ліхтарі засвічують для душ померлих

Автор: Наталія Шапличенко
  Свято ліхтарів у китайському місті Яньтай супроводжується барабанним боєм, танцями дракона, лева (на фото).  Ним завершується святкування Нового року за місячним календарем
Свято ліхтарів у китайському місті Яньтай супроводжується барабанним боєм, танцями дракона, лева (на фото). Ним завершується святкування Нового року за місячним календарем

У місті Яньтай у Китаї 11 лютого святкують Свято ліхтарів. У парку Нефритового государя Юй Хуана танцюють люди в костюмах дракона й левів. Поряд демонструють бойові мистецтва, ходять артисти на ходулях. Можна побачити вистави китайської опери, вироби народних промислів, скуштувати смажених скорпіонів. Люди просять сфотографуватися на згадку й торкнутися білявого волосся.

Увесь Китай все ще святкує Чуньцзе — Свято весни, або китайський Новий рік. Люди гучними звуками й музикою проганяють зло та закликають добро, благополуччя, успіх і здоров'я. На арені перед храмом літають два дракони — червоний і жовтий, чоловік і дружина. Привертають у життя людей удачу та щастя. Китайці вірять, вони — нащадки драконів.

На іншому майданчику чоловік в образі китайського небожителя — бога багатства — виконує танець ягде. Тримає плакат із побажаннями достатку.

У парку можна придбати різнобарвних курчат — жовтих, червоних, рожевих і синьо-зелених. Натуральний барвник уводять у свіжознесені яйця, які підкладають квочці. Коли сходить пух, оперення набуває звичайного кольору. Пташеня коштує 5 юанів. Їх швидко розкуповують. Найпопулярніші — червоні й рожеві на честь року Вогняного Півня.

Традиційна їжа на Святі ліхтарів — кульки юаньсяо. Їх роблять із рисового борошна, начиняють кунжутом, горіхами і цукатами. Фарбують у червоний колір. Юаньсяо — це захист від усього, що може завадити жити довго й щасливо, вважають китайці. Тому кожен повинен скуштувати їх. Краще пару — це символізує єднання роду, благополуччя й те, що ніхто не залишиться самотнім в новому році.

Свято ліхтарів припадає на п'ятнадцятий день першого місяця за місячним календарем. Є повір'я, що душі померлих предків спускаються на землю, аби відзначити його з родинами. Рідні закликають їх молитвами. Засвічують ліхтарі, щоб вогні освітлювали душам шлях додому. Так вони не заблукають, їх не лякатимуть чудовиська.

Багатобарвні феєрверки й петарди перестають вибухати рівно опівночі. Відразу настає тиша. Це — сигнал, що новорічні свята закінчилися, зло вигнали. А для селян це — сигнал, що прийшла весна.

Зараз ви читаєте новину «Ліхтарі засвічують для душ померлих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі