вівторок, 28 листопада 2006 17:26

Гірськолижний сезон затримується

Автор: фото: Ольга ДОМАНСЬКА
  Галина Остащук з чоловіком Іваном біля крісельного витягу на ”Буковелі” в січні цього року відсвяткували свій шостий рік у гірськолижному спорті
Галина Остащук з чоловіком Іваном біля крісельного витягу на ”Буковелі” в січні цього року відсвяткували свій шостий рік у гірськолижному спорті

"Виїхали ми з компанією на гору під смереку, поставили на столі вино, горілочку. Недалеко ще одна компанія стоїть. Бачу, старша жінка піднімає свій стакан і... непритомніє. Оглядаюся, за два метри від нас Ющенко по снігу ходить. Катерину, видко, свою не взяв, а сам шпацерує. Жінку скоро підняли, але казали хлопці на зміні, що того дня ще одна в обморок упала", — розказував під час підйому на гору співробітник туркомплексу "Буковель".

Микола Гордій, 45 років, директор дитячо-юнацької гірськолижної спортивної школи в місті Косові на Івано-Франківщині каже: якщо в середині грудня не почне падати сніг, ніякі відомі люди на лижі туристів не витягнуть. Найбільше лижників поїде туди, де сніг ляже швидше.

— Передбачаю, що сніг буде дуже пізно. Прогноз невтішний. Якщо після Миколая не впаде — не буде до Різдва. Для гірського туризму це провал, — жаліється Гордій. — У найгіршому разі сніг у нас буде на Йордан. На 960-метровій горі Михалково, де стоїть наша база, ще нема снігових гармат (обладнання для створення штучного снігу. — "ГПУ"). Їх тільки обіцяють встановити.

Зелений туризм, за словами Миколи Гордія, усе ж до сезону готується. На Новий рік місця замовлені наперед, за місяць-два. Під горою Михалково через три тижні відкриють ресторан "Водограй" з гуцульським інтер"єром. Працюватиме готель "Гуцул" для іноземців. Прокат лиж — 30–50 грн, залежно від того, наскільки нові. Ціна одного витягу на гору — три гривні. Денний абонемент — 30 грн.

У "Буковелі" та Славському є штучний сніг

Якщо в Косові снігу не буде, варто переїхати Яблунецький перевал і спуститися у Верховинський район на Івано-Франківщині. Гора Запітки коло села Ільці не збирає великих черг коло витягу, як дорогі курорти. Про ціни можна домовлятися на місці. Інструкторами працюють вихованці місцевої спортивної школи. Їм по 15–16 років.

— Хлопці беруть по 70–100 гривень і цілий день вчать кататися групу з 7–10 чоловік. Найбільше в нас киян, з Донецька і Запоріжжя приїжджають компаніями, — розказує Андрій Мочерняк, 22 роки, співвласник приватної садиби Мочерняків у Ільцях. Він сам катається на лижах з шести років.

Якщо снігу в Ільцях на свята не випадає — Мочерняки водять туристів дивитися на Чорногірський хребет. Або влаштовують зимову риболовлю на форель. На Різдво до садиби приходять колядувати зі скрипкою і танцями поважні ґазди села.

46-річна Галина Остащук з Верховини вперше стала на лижі на свій 40-й день народження.

— А торік їздили на десять днів до Польщі в Закопане, — каже Галина Остащук. — У котеджі на дванадцять номерів ніч коштувала 15 доларів. У поляків усе трохи чистіше, акуратніше і не буває таких черг, як торік на "Буковелі". Цієї зими збираємось у Словаччину. Кажуть, там ще дешевше, ніж у Польщі, і буде багато снігу.

У "Буковелі" та Славському є штучний сніг. Можна кататися, якщо не випаде справжній. Окрім того, зараз це єдині курорти зі спеціальними трасами для початківців. Траси "Буковеля" для новачків задорогі, ставати на лижі вперше краще у Славському.

Закарпатські курорти поки що теж снігу не обіцяють. Єдине місце, в якому ще до Різдва, як запевняють, точно випаде сніг — це високогірна база "Драгобрат" (1400 м). Цей удвічі дешевший від "Буковеля" курорт вважається місцем, куди приїжджають гірськолижники зі стажем. До самих витягів по бездоріжжю на висоту 1000 м групу туристів довозить УАЗ на чотирьох або фургон "66-й" на 12 осіб. Ціна одного місця 30–40 грн. Дорогою під кутом майже 45 градусів треба добиратися близько години.


Скільки коштуватиме нічліг на різдвяні свята

 населений пункт траси, витяги  готель — 1 номер/ніч, грн  господарі — 1 особа/ніч, грн 
 м. Косів,
Івано-Франківська обл.
 г. Михалково, бугельний витяг 1000 м  "Байка" — 180–250
"Гуцул" — 200–250
 Хата Ференчуків,
Хата Павлюків — 300–360
 смт Верховина,
Івано-Франківська обл.
 г. Пушкар, крюковий витяг 200 м  "Черемош" — 160  Хата Медвійчуків
"Шум Черемоша" — 70
 с. Ільці, Верховинський р-н  г. Запітки, бугельний витяг 600 м  Тернопільська база дерев"яний котедж — 250  Хата Мочерняка — 130–150
 с. Яблуниця,
Івано-Франківська обл.
 г. Микулинка, бугельні витяги 900 м  "Яблуниця" — 590
"Смерекова хата" — 250–300
 Садиба "Калина" — 100
 с. Поляниця,
Івано-Франківська обл.
 г. Буковель, крісельні витяги,
бугельні витяги 2000 м
 "Едельвейс" — 1212  Садиба
"Урочище вишня" — 240
 Драгобрат, Закарпатська обл.  г. Драгобрат, крісельні витяги, бугельні витяги 1300–2000 м  "Приют Драгобрат" — 200
"Вершина Карпат" — 300 База "Краєвид" — 250
 Котедж "У Славіка" — 220
 м. Славське, Львівська обл.  г. Тростян, крісельний витяг, бугельні витяги 1000 м  "Перлина Карпат" — 410  Садиба "У Олі" — 175
 с. Солочин, Закарпатська обл.  крюковий витяг 900 м  "Квітка
Полонини" — 120–325
 Будиночок біля
"Квітки Полонини",
весь — 200


Доба проживання на гірськолижних курортах у період новорічно-різдвяних свят коштуватиме від 70 грн з людини. У вартість входить один обов"язковий сніданок (виняток — готель "Черемош" із триразовим харчуванням). У лютому нічліг обійдеться на третину дешевше. У більшості вказаних готелів зараз ще є місця на 7 січня.

Гостей треба селити окремо від господарів

— Проблеми можуть бути, якщо господарі живуть в одній хаті з туристами. Ґазди не можуть спокійно спати чи працювати, — каже Ольга Медвійчук, 43 роки, власниця садиби "Шум Черемоша" у Верховині на Івано-Франківщині.
Ольга Медвійчук розповідає, як у одній приватній садибі у Верховині туристи перебрали спиртного. Піч була вже напалена, і один із хлопців запропонував посмажити шашликів. Гості зняли з печі металевий лист, на якому готують їжу. І, мало не запаливши хати, почали смажити м"ясо. Переказують, ґазди їх тої ж ночі вигнали.

Зараз ви читаєте новину «Гірськолижний сезон затримується». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі