вівторок, 05 грудня 2017 07:31

Вічність у пробірках

Ще у шкільні роки прочитав про унікальність титулу олімпійського чемпіона. Його, на відміну від титулу чемпіона світу, надають спортсмену назавжди. Олімпійська програма тоді була не така насичена, як тепер. Тож імена майже всіх олімпійських чемпіонів часів мого дитинства я знав напам'ять.

Тоді широка публіка ще не розуміла, що далеко не всі олімпійські титули здобували в чесній боротьбі, що олімпійські рекорди часто були замішані на допінгу. У ті часи за вживанням спортсменами заборонених препаратів практично не стежили. Тому деякі рекорди 1970–1980-х чинні й дотепер.

Нинішнім школярам не позаздриш. Мало того, що список видів олімпійської програми довели до такої кількості, коли не лише всіх чемпіонів, а навіть усіх видів спорту не запам'ятати. А ще й олімпійських чемпіонів, які згідно з "олімпійською хартією" здобули цей титул навічно, тепер цілими пачками позбавляють медалей і титулів заднім числом.

Я не проти, щоб у росіян позабирали їхні просякнуті мельдонієм олімпійські нагороди. Я проти того, як саме це робиться. Має існувати прозорий і зрозумілий механізм допінг-контролю, який би унеможливив здобуття олімпійського титулу за допомогою недозволених медичних препаратів. Коли ж Росію впіймали на державній системі допінгу — їй взагалі не місце на Олімпійських іграх. Замість цього медалі в росіян висмикують по одній, щораз переписуючи олімпійські скрижалі, що мали би бути вічні.

Абсурд — сучасна наука здатна за однією волосиною відновити біологічний стан живого організму, який жив мільйон років тому. Тож цій науці нічого не варто перевірити "на допінг" олімпійських чемпіонів усіх часів від 1896 року. Ви уявляєте, що тоді буде? Скільки слід буде перерозподілити медалей.

Одне тішить — олімпійці, яких вже немає серед нас, про це не дізнаються.

5 м'ячів забив українець Андрій Ярмоленко за німецьку "Боруссію" з Дортмунда. У суботньому поєдинку команди проти леверкузенського "Баєра" він зрівняв рахунок. Матч закінчився внічию — 1:1. Зустріч відбувалася в Леверкузені.

Зараз ви читаєте новину «Вічність у пробірках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі