вівторок, 10 вересня 2013 05:30

У Сергія Бубки є п'ять суперників

Автор: фото з сайта www.luistejido.com
  Почесний президент Міжнародного олімпійського комітету Хуан-Антоніо Самаранч (ліворуч) та Сергій Бубка на відкритті Олімпіади у Пекіні 8 серпня 2008 року
Почесний президент Міжнародного олімпійського комітету Хуан-Антоніо Самаранч (ліворуч) та Сергій Бубка на відкритті Олімпіади у Пекіні 8 серпня 2008 року

10 вересня на сесії Міжнародного олімпійського комітету оберуть нового президента організації. Фаворитом серед кандидатів вважають українця Сергія Бубку. Він — олімпійський чемпіон 1988 року, 35-разовий чемпіон та рекордсмен світу у стрибках із жердиною, президент національного олімпійського комітету. У 49-річного Бубки є п'ять суперників: німець Томас Бах, швейцарець Деніс Освальд, Сер М'янг Нг із Сингапуру, пуерториканець Річард Карріон і тайванець Чинг-Куо-Ву.

За 119 років МОК очолювали дев'ять президентів.

1. Грек Деметріус Вікелас. Керував МОК із 1894-го по 1896-й. Батько був родом із Греції, а мати — одеситка. Бізнесмен, поет. Товаришував із батьком олімпійського руху бароном П'єром де Кубертеном. Першу Олімпіаду планували провести в Парижі 1900 року. Однак Деметріус, боячись втрати інтересу до Ігор, наполіг на іншій даті — 1896 рік. Запропонував і місто —  Афіни. Оскільки перші Ігри відбувалися в Греції, Кубертен погодився, аби першим президентом обрали Вікеласа. Фактично, власним коштом провів Олімпіаду. Вона мала гучний успіх. Автор ідеї проведення Олімпіади лише в Греції. Після відхилення пропозиції, відійшов від олімпійського руху.

2. Барон П'єр де Кубертен, француз, очолював МОК із 1896-го по 1916-й та з 1919-го по 1925 рік. Із молодості захоплювався спортом, грав у регбі. Під впливом археологічних відкриттів в Олімпії запропонував відродити Олімпійські ігри й проводити їх раз на чотири роки. Однак перші Олімпіади під керівництвом Кубертена були невдалі. На тлі світових виставок у Парижі — 1900 року та Сент-Луїсі 1904-го Олімпіаду ніхто не помітив. Кубертен вирішив додати видовищніші види спорту. Виключив важку атлетику та включив стрільбу по живих голубах. 1916 року склав повноваження й пішов на Першу світову війну. 1919-го повернувся. Був керівником МОК до 1925 року. Після смерті серце Кубертена поховали на розвалинах грецької Олімпії.

3. Барон Годфруа де Блоне керував МОК із 1916-го по 1919 рік як представник нейтральної до війни Швейцарії. Це йому сподобалося так, що не хотів іти з посади. Посварився з Кубертеном і залишив олімпійський комітет.

4. Бельгійський граф Анрі де Блойє-Латур був главою МОК із 1925-го по 1942 рік. Займався спортом за дорученням короля Бельгії. 1903-го створив тамтешній національний олімпійський комітет. За рік підготував Антверпен до Олімпіади. Категорично виступав проти участі професіоналів. Виключив з Олімпіади теніс, бейсбол, регбі. Дозволив жіночі змагання та зимові Ігри. Був затятим противником допуску до Олімпіади спортсменів із СРСР. Проігнорував заклики бойкотувати Олімпіаду в Берліні 1936 року. Під час зимових Ігор у німецькому місті Гарміш-Партенкірхен сварився з Гітлером, коли побачив табличку: "Собакам та євреям вхід заборонено". Домігся, аби її зняли.

5. Швед Зігфрід Едстрем керував МОК із 1946-го по 1952 рік. Відновив олімпійський рух після війни. Допустив до Олімпіади спортсменів із СРСР.

6. Американець Евері Брендедж був першим спортсменом на чолі Міжнародного олімпійського комітету. Брав участь у змаганнях із метання диска. Очолював МОК із 1952-го  по 1972 рік. Розширив географію Олімпіад. При ньому Ігри відбувалися в Австралії (Мельбурн, 1956), Азії (Саппоро, 1964) та Латинській Америці (Мехіко, 1968).

7. Ірландець лорд Майкл Кілланін керував організацією з 1972-го по 1980 рік. Під час кризи 1970-х уперше стикнувся з відмовою міста від Олімпіади через фінансові причини — американський Денвер 1976-го. Ігри перенесли до канадського Монреаля. Вони були надзвичайно збиткові. З порушенням Олімпійської хартії на безальтернативній основі обрані столиці зимової Олімпіади 1980 року в Лейк-Плесіді та літньої в Лос-Анджелесі 1984-го. Після введення радянських військ до Афганістану в грудні 1979-го відмовився від бойкоту Олімпіади-1980 в Москві. На її відкритті виступав одразу після глави СРСР Леоніда Брежнєва.

8. Іспанець маркіз Хуан-Антоніо Самаранч народився в Барселоні. У молодості захоплювався диктатором Франко. Був спортивним репортером. Звільнений із газети 1943 року після поразки "Барселони" від "Реала" з рахунком 1:11. У своєму матеріалі розкритикував мадридських футболістів. Франко, прихильник "Реала", не пробачив.

Автор комерціалізації Олімпіад. Спочатку допустив до участі професійних тенісистів, а потім і баскетболістів. Розвів у часі літні та зимові Ігри. Любив розкіш, постійно винаймав президентські апартаменти. Створив антидопінгове агентство та спортивний суд у Лозанні. Очолював МОК із 1980 року по 2001-й.

9. Бельгієць граф Жак Роґґе, на відміну від попередників, під час Ігор жив в Олімпійських селищах, а не в 5-зіркових готелях. Уперше дозволив провести Ігри в Китаї: Пекін-2008.

15 мільярдів доларів доходу принесла британському уряду Олімпіада-2012 в Лондоні. Витрати на Ігри становили 13,7 мільярда. Чистий прибуток — 1,3 мільярда. Очікують, що Олімпіада-2020 принесе $60 мільярдів доходу. Ігри прийматиме Токіо, Японія. Найближчі літні Олімпійські ігри відбудуться у бразильському Ріо-де-Жанейро 2016 року.

Програма Сергія Бубки

1. Створити молодіжну раду Міжнародного олімпійського комітету для пошуку молодих людей із новими ідеями.

2. Запросити до співпраці та пошуку ідей видатних людей планети — Білла Гейтса, Марка Цукерберга та Майкла Джордана, які допоможуть популяризувати спорт.

3. Створити раду старійшин із людей, які не можуть бути членами МОК через вік.

4. Відзначати щороку найкращий національний олімпійський комітет.

5. Боротися з допінгом та нелегальними ставками на результат спортивних змагань.

6. Пропагувати активний спосіб життя, боротися з ожирінням.

Зараз ви читаєте новину «У Сергія Бубки є п'ять суперників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі