четвер, 24 лютого 2011 08:00

Людмила Коломієць мала потужний кидок

  Гандболістці Людмилі Коломієць за місяць до смерті виповнилося 55 років
Гандболістці Людмилі Коломієць за місяць до смерті виповнилося 55 років

18 лютого померла олімпійська чемпіонка-1976 з гандболу Людмила Коломієць. Рівно за місяць до того, 18 січня, вона відсвяткувала своє 55-річчя. Тривалий час Людмила Михайлівна боролася з важкою онкологічною недугою.

— Люда намагалася не розповідати друзям про свої болячки, — каже олімпійська чемпіонка-1976 Галина Захарова, 63 роки. — Зі своєї хвороби таємниці не робила, але казала: "Дівчата, не турбуйтеся, я сама впораюся". До останнього залишалася директором тенісних кортів при спорткомплексі "Олімпійський". Їх у зв'язку з реконструкцією нещодавно знесли.

Людмила Панчук (дівоче прізвище спортсменки. — "ГПУ") потрапила до київського "Спартака" в 17-річному віці з іншими вихованками столичного республіканського спортивного інтернату. Київська команда, керована Ігорем Турчиним, уже встигла заявити про себе на континентальній арені, чотири рази поспіль вигравши Кубок європейських чемпіонів.

— Завдяки своїй працьовитості та сумлінності Люда швидко завоювала довіру Турчина, — згадує Галина Захарова. — До основи вона не потрапляла, але на заміну, особливо під час оборони воріт, з'являлася регулярно. Грала передню при схемі 5–1 і задню при 6-0. Грою в обороні керувала якраз я. Зазвичай "Спартак" використовував дев'ять основних комбінацій, які в нас були відпрацьовані до автоматизму. Кожен чітко знав свій маневр. Люда завжди сумлінно виконувала мої настанови під час гри: "Люда, вправо, вліво, щільніше". Турчин цінував відповідальну гру Панчук. Не дивно, що через неповних три роки перебування в команді Ігор Євдокимович узяв 20-річну дівчину на Олімпіаду до Монреаля. Там Людмила зіграла корисно, зробила внесок у перемогу збірної СРСР.

Стабільним гравцем основи "Спартака" Людмила Панчук стала 1977-го, коли багаторічні лідери команди, Захарова й Літошенко, завершили кар'єру.

— На той час наша команда була наскрізь сформована з зірок, — розповідає Захарова. — Лідером була Зінаїда Турчина, а всі інші достойно її доповнювали. Зокрема, Люда. Суперниці її боялися. Адже Панчук, діючи на позиції правої півсередньої, мала потужний кидок, володіла своєрідним фінтом, прекрасно бігла у відрив. Окремі комбінації передбачають жорстку гру, яка потребує, щоб один із гравців "врізувався" в оборону суперника. Зазвичай із цією роллю прекрасно справлялася саме Людмила.

Зі "Спартаком" Людмила Коломієць чотири рази вигравала Кубок європейських чемпіонів. Олімпійською чемпіонкою була тільки раз. Ігри-1980 у Москві вона пропустила через декретну відпустку. Народивши сина, повернулася в гандбол. 1982-го єдиний раз у кар'єрі стала чемпіонкою світу. Готувалася до Олімпіади в Лос-Анджелесі, але її радянське керівництво вирішило бойкотувати. А потім була страшна травма — розрив ахіллового сухожилля. Через нього вимушена була завершити спортивну кар'єру.

Людмила Коломієць тривалий час працювала державним тренером із жіночого гандболу при Міністерстві у справах сім'ї, молоді та спорту. Ще 11 років була завідувачем протокольного відділу Національного олімпійського комітету.

Зараз ви читаєте новину «Людмила Коломієць мала потужний кидок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі