пʼятниця, 22 грудня 2017 05:56

Сльози й кавуни

— Якось тренер "Шахтаря" Віктор Носов вирішив поставити мене на правий фланг півзахисту, — Віктор Грачов уміє оповідати футбольні байки. — Грали в Москві проти "Спартака". Я — молодий, зелений, повний сил, не розбещений грошима. — А проти мене — Олег Романцев і Сергій Шавло. Обидва "збірники". Десь хвилині на 85-й я вкотре "крутонув" Романцева поблизу кута поля. Він упав, але останньої миті вибив м'яч на кутовий. Спересердя вирвав шматок трави на полі в Лужниках і кинув по мені.

— Грачов, ти з мене всю кров випив! Будь ти проклятий!

Я згадую останню прес-конференцію відбору до Євро-2000. У Москві Романцев скаржився, що Україна залишила збірну Росії за бортом змагань. Голос дрижав і, здавалося, тренер збірної Росії заплаче.

Натомість Віктор Олександрович усміхається.

— У другій половині 1970-х мене покликали до війська. Служив у Туркменії. Кілька разів зіграв у футбол і одразу забрали в "Кол­хозчі" з Ашхабада. На другий рік мого перебування всесоюзна федерація наказала командам першої ліги проводити турнір дублерів. Грали напередодні матчів "основи". Якось приїхала сімферопольська "Таврія". Все як годиться: вийшли наші дублери, вийшли їхні. Почали грати. Бачу, за "Таврію" бігають п'ятеро туркменів. Здавалося, вони й російську мову не зовсім розуміли.

Виграли наші з великим рахунком. Увечері я зустрічаю адміністратора "Таврії".

— Квиток на літак до Ашхабада коштує 45 рублів, — каже. — Плюс добові, харчування. Я подумав — ну навіщо я буду цих дармоїдів везти? ­Половину ­команди дублерів залишив у Сімферополі. По прильоті ­пішов на базар. Бачу, хлопці торгують кавунами по 5 копійок за кілограм.

— Пацани, хочете по 20 рублів за одну гру?

Кавуни так і залишилися на базарі непроданими. Адміністратор заробив на оборудці понад 200 рублів.

Я сміюся. Розповідаю Грачову про футболістів "Черкаського Дніпра". Всю осінь вони грали за зарплату в 5 тисяч гривень на місяць. Ледве знаходили 11 гравців. Сучасні продавці з базару за такі гроші нізащо не вийшли б на поле. Навіть якби перед ними розплакався російський тренер Олег Романцев.

Зараз ви читаєте новину «Сльози й кавуни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі