вівторок, 28 листопада 2017 06:56

З ким ти, Коломиє?

Є у Львові традиція — один-два рази на рік масово ходити на футбол. У такі дні до стадіону не пропхатися. Окрім львів'ян, повно людей із навколишніх міст і сіл у радіусі понад 100 кілометрів. Практично всі перед грою випивають та закушують, а під час матчу старанно розмахують на трибунах прапорами, співають національний гімн і гукають "Слава Україні!". На секторах вивішують стяги з різними написами, серед яких завжди є гасло "Коломия з вами!".

Хто саме і з ким саме грає, не має принципового значення. Частіше за все, це матчі національної збірної України зі слабкими суперниками. Нещодавно ще були ігри донецького "Шахтаря" в Лізі чемпіонів із знаменитими європейськими клубами. На цих матчах теж майорів прапор із Коломиї, що попервах трохи здивувало.

Згодом я збагнув, що дивуватися тут немає чому. Власне гра у футбол для тих 40 тисяч людей, що пару разів на рік заповнюють львівський стадіон, далеко не на першому місці. Інакше у Львові хоча б хтось, окрім купки "ультрасів", ходив би на матчі місцевих "Карпат". Хіба на грі команди зі Львова не можна співати гімн, махати прапорами й гукати "Слава Україні!"?

Але не йдуть львів'яни на матчі "Карпат". Не кажучи вже про гостей із Коломиї. І річ не лише в екстравагантному власникові місцевої команди, який нині переховується за кордоном. Просто Львів першим визначив загальну тенденцію: футбольні змагання, що проводяться вітчизняними "професіоналами", вже не цікаві майже нікому, окрім цих самих "професіоналів". Людям потрібен інший футбол. І за цим іншим вони готові їхати за сотні кілометрів. Не вболівати, а просто "відчути атмосферу".

І якби, наприклад, у Львові вирішили провести фінал одного з єврокубків, на трибунах точно були би всі, хто зміг прорватися. І прапор із написом "Коломия з вами!" теж висів би на видному місці — без різниці, команди яких країн ви­йшли б на поле. Тому що оті "коломийці", які раз чи двічі на рік їдуть до Львова на футбол, мають свої резони. Їх не зрозуміти нашим футбольним "професіоналам".

Зараз ви читаєте новину «З ким ти, Коломиє?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі