вівторок, 21 серпня 2018 00:50

За складом "Аякс" переважає "Динамо"
2

Душан Тадич перейшов до ”Аякса” з англійського ”Саутгемптона”. Він — організатор атак ”Аяксу”
Фото: www.scoopnest.com

У центральному матчі чемпіонату України з футболу київське "Динамо" перемогло "Олександрію" — 1:0. Єдиний м'яч забив Віктор Циганков. Поєдинок вийшов не надто видовищний. "Олександрія" зосередилася на обороні, а в киян зараз мало творчих футболістів, щоб легко долати суперників із таким стилем гри.

Проте загалом для "Динамо" все склалося вдало. Перемогу й одноосібне лідерство за втраченими очками в прем'єр-лізі здобуто. Відпочили лідери — Микита Бурда, Денис Гармаш, неповний матч зіграли Сергій Сидорчук та Віктор Циганков.

Тренер Олександр Хацкевич мусив змінити склад, бо в середу кияни гратимуть на виїзді перший матч із нідерландським "Аяксом". Клуби змагатимуться за право пройти до групового турніру Ліги чемпіонів.

"Аякс" — атакувальна команда, за стилем повністю відрізняється від чеської "Славії", попереднього суперника "Динамо" в єврокубках. Намагається грати в комбінаційний футбол, використовуючи короткий пас та активні фланги. З одного боку, "Динамо" через це матиме простір для контратак. З іншого, голландці сильніші за чехів, тому обороні киян буде важко за швидкої гри опонента.

Улітку "Аякс" втратив крайнього форварда Джастіна Клюйверта, який перейшов до "Роми". Натомість повернув захисника Дейлі Блінда з "Манчестер Юнайтед" і придбав у англійського "Саутгемптона" сербського розігруючого Душана Тадича. Загалом у трансфери "Аякс" вклав 40 млн євро — 1,2 млрд грн. Усі інші клуби чемпіонату Голландії витратили 30 млн євро — 954 млн грн. Бюджет "Аякса" найбільший у лізі й утричі більший за "динамівський" — 90 млн євро, 2,8 млрд грн.

В останній сезон столичний клуб не став чемпіоном Нідерландів. "Аякс" поступився ПСВ з Ейндховена і розпочав боротьбу за груповий турнір Ліги чемпіонів із третього кваліфікаційного раунду. У ньому здолав бельгійський "Стандарт" із загальним рахунком — 5:2.

Тадич — організатор гри в середині поля, а лідер захисту — 19-річний Маттейс Де Лігт, яким цікавляться "Барселона", "Манчестер Юнайтед" та "Реал". У нападі діє 35-річний Клаас-Ян Хунтелар, колишній гравець "Реала" і "Мілана".

Що добре — новачкам "Аякса" не вистачає зіграності. Є травмовані гравці. Команда тільки провела два матчі в чемпіонаті, в останньому обіграла на виїзді "Венло" — 1:0. "Динамо" розпочало сезон більш як місяць тому і має бути в кращих ігрових кондиціях.

Що погано — в "Аяксі" працює дуже сильний тренер, 48-річний Ерік тен Хаг. Він прийшов до клубу взимку. Покращив командну гру, хоча й не зміг наздо­гнати ПСВ. Позаторік його визнали найкращим тренером країни. Стажувався в Пепе Гвардіоли: коли іспанець очолював німецьку "Баварію", тен Хаг працював у молодіжній системі клубу. Команди тен Хага протягом матчу можуть використовувати різну тактику, змінюють її по ходу гри. Перший вибір — 1–4–3–3. Велику увагу приділяють обороні. Опорні півзахисники повинні багато відпрацьовувати назад.

За складом "Аякс" переважає "Динамо". Хацкевич може відповісти на більш сильні індивідуальні дії голландців добре побудованою командною грою — від захисту, роблячи ставку на флангових футболістів, Циганкова та Вербича. Саме вони — головна надія киян, щоб вразити ворота суперника у виїзному поєдинку.

Ліга чемпіонів 2018/19

Четвертий кваліфікаційний раунд

Перший матч. 22 серпня, середа

"Аякс", Амстердам, Нідерланди — "Динамо", Київ, Україна

22:00. Амстердам. "Йоган Кройф Арена", розрахований на 51 600 глядачів. Прогноз погоди: +18°C

Суддя: Клеман Тюрпен, 36 років, Франція

ТБ: "Футбол 2"

Текстова трансляція: gazeta.ua

Ліга Європи 2018/19

Третій, передостанній, кваліфікаційний раунд

Повторні матчі

"Брага", Португалія — "Зоря", Луганськ, Україна — 2:2 (перший матч — 1:1)

"Бордо", Франція — "Маріуполь", Україна — 2:1 (3:1)

Четвертий, останній, кваліфікаційний раунд

Перший матч. 23 серпня, четвер

"Зоря", Луганськ, Україна — "Лейпциг", Німеччина

21.30. ТБ: "2+2"

Текстова трансляція: gazeta.ua

Примітка: час — київський

Футбол. Чемпіонат України 2018/19. Прем'єр-ліга

Результати матчів п'ятого туру

"Динамо", Київ — "Олександрія", Кіровоградщина — 1:0

"Львів" — "Шахтар", Донецьк — 0:2

"Арсенал", Київ — "Чорноморець", Одеса — 1:1

"Зоря", Луганськ — "Олімпік", Донецьк — 0:0

"Ворскла", Полтава — "Маріуполь", Донеччина — 2:1

"Десна", Чернігів — "Карпати", Львів — 2:2

Шостий тур

24 серпня, п'ятниця

19.00 "Олімпік" — "Шахтар" ТБ: "Футбол 1"

25 серпня, субота

17.00 "Олександрія" — "Ворскла" ТБ: "Футбол 2"

19.30 "Чорноморець" — "Динамо" ТБ: "Футбол 2"

26 серпня, неділя

19.30 "Зоря" — "Десна" ТБ: "Зоря" — "Десна"

19.30 "Карпати" — "Арсенал" ТБ: "ZIK"

19.30 "Маріуполь" — "Львів" ТБ: "Футбол 1"

Зараз ви читаєте новину «За складом "Аякс" переважає "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі