пʼятниця, 27 жовтня 2017 05:35

"Треба строго грати в захисті і розраховувати на контратаки"

23 жовтня головний тренер збірної України Андрій Шевченко провів прес-конференцію. На ній пояснив причини невдалого виступу команди у відбірковому турнірі Кубка світу-2018. Наші посіли третє місце і припинили боротьбу за вихід до фінальної частини після групового турніру.

— Шевченко заявив, що загалом команда прогресує: за середнім показником гри ми поступились у відборі лише збірній Хорватії. Тренер хоче навчити футболістів якісного контролю м'яча, а з контролем команда створюватиме більше гольових моментів. Як це йому вдається? — запитуємо футбольного тренера Олега Федорчука, 56 років.

— Ці слова Шевченка є повною профанацією. Складається враження, що він ніколи не слухав Валерія Лобановського. За часів Союзу беззаперечним лідером за триманням м'яча був московський "Спартак". Але чемпіонами частіше ставали київські динамівці. Вони ж вигравали єврокубки. Лобановський завжди іронізував над спартаківським стилем. Бо це була хибна ідеологія Бєскова (тренера москвичів. — ГПУ). Свого часу за контролем м'яча гналися голландці й бразильці. Обидві команди зазнали кінцевого фіаско. Минулорічний чемпіон Європи Португалія, маючи у своєму складі найкращого футболіста світу, була за показником кон­тролю м'яча на 7–8 місці. Минулого сезону "Челсі" за контролем м'яча взагалі замикав першу десятку, але виграв англійську прем'єр-лігу достроково. Треба рахувати атаки максимальної потужності, які закінчуються голом або гольовим моментом. На минулорічному Євро ми були останніми за кількістю ударів з меж карного майданчика. З приходом Шевченка ситуація не покращилася зовсім. Багато контролю м'яча на своїй половині й мало гострих атак. Нехай Андрій подивиться, як грало "Динамо" з ним і Ребровим. "Реал" у Києві мав понад 20 ударів по воротах, а кияни — 6–7. А рахунок на табло був 2:0 на користь команди Лобановського. Щодо володіння м'ячем, то можна порахувати, що з Косовом ми володіли ним 75 відсотків ігрового часу, а з Хорватією — 40. У середньому отримаємо показники близько 60 відсотків. Це ніщо. Середня температура по лікарні. Ми провалили ключові поєдинки — обидві гри проти Хорватії і виїзний матч проти Ісландії. З Туреччиною пощастило — Луческу думав нас капелюхами закидати й виставив незіграних ветеранів.

Наш тренер нарікає на низьку реалізацію. Мовляв, багато створюємо й дуже погано реалізуємо. Це так?

— Про реалізацію можна говорити в торгівлі, але не у футболі. Якщо не реалізуємо, то не маємо майстерності. Можна казати пекарю: який у тебе класний магазин, які смачні булочки. Одне лише погано — ніхто твоїх булочок не купує. Або лікарю: який у тебе класний кабінет, які інструменти сучасні. Шкода тільки, що ніхто до тебе не йде лікуватися. Гравець реалізує момент на рівні підсвідомості. Тобто у нього немає часу на роздуми. Якщо в мого підопічного не виходить якийсь елемент — відсилаю доводити його до автоматизму на тренуваннях. Чому Мессі й Роналду забивають щороку по 50 голів? Бо вони мають майстерність, а наші гравці — ні. У нас у чемпіонаті немає гравця, який би забив 15 голів за сезон.

Шевченко захищав Зінченка й Коваленка. Мовляв, у першого є перспективи, бо в нього вірить головний тренер "Манчестер Сіті" Ґвардіола. А Коваленкові треба перебудуватися, й він нарешті розкриється. Правильний підхід?

— Ні. Мені подобається фраза: "Із майбутніх цеглин не збудуєш будинку". До команди треба залучати не перспективних, а найкращих. Уявляю, що зчинилося, якби за збірну Хорватії випустили грати перспективного молодого виконавця, що не зіграв і хвилини у своєму клубі. Треба сказати чесно: на Зінченкові добряче заробив якийсь агент. Йому навіть у Нідерландах не давали ігрового часу. А Коваленка можна буде ставити, коли він стане твердим гравцем основного складу "Шахтаря".

Поки що прогресу у грі немає. Ми набрали найменше очок за останні кілька відборів. Тренеру треба перестати шукати родзинки у глевкій паляниці, а провести справжній критичний аналіз виступу. Нам треба забути про контроль м'яча і про іспанського тренера Рауля Ріанчо, помічника Шевченка. Дуже строго грати в захисті, оборонятися великими силами й розраховувати на контратаки, в які вибігатимуть три-чотири футболісти.

10 листопада, у п'ятницю, збірна України проведе товариський матч. У Львові наші прийматимуть Словаччину — команду, яка посіла друге місце у відбірковій групі Кубка світу, поступившись Англії, але стала найгіршою з дев'яти і не потрапила до стикових поєдинків.

Зараз ви читаєте новину «"Треба строго грати в захисті і розраховувати на контратаки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі