четвер, 12 серпня 2010 23:54

"Справжній потрійний стрибок починається із 27 років"

Автор: фото: REUTERS
  Ольга Саладуха одружена з велосипедистом Денисом Костюком. Подружжя має однорічну доньку Діану
Ольга Саладуха одружена з велосипедистом Денисом Костюком. Подружжя має однорічну доньку Діану

Ольга Саладуха, 27 років, виграла перше  в історії України "золото" чемпіонатів Європи у потрійному стрибку. Усі залікові спроби донеччанки у Барселоні були кращими від найвищого результату срібної призерки Сімони ла Мантії з Італії. А переможний стрибок на 14,81 м став найкращим у європейському сезоні.

Перший рік після народження дитини і відразу у якості лідера сезону в Європі. Розраховували на таке повернення?

— Рік тому навіть не мріяла і не думала, що потраплю на чемпіонат Європи. Ніколи не знаєш, як складуться виступи після перерви. Але наші донецькі чиновники допомогли зі зборами, підтримали мене і багато зробили для мого швидкого входження у змагальний ритм.

Після паузи вам відразу вдалося потрапити на "Діамантову лігу". Як вам турнір?

— Це завдяки моєму менеджеру Павлові Воронкову. У "Діамантовій лізі" виступає вся еліта, проте "Золота ліга" мені здавалася навіть більш престижною, інтригуючою і цікавою. Зараз усіх спортсменів зрівняли, а у попередній серії, приміром, було лише п"ять видів.

Попереду у вас Кубок континентів. Три піки форми на рік не забагато?

— Змагання дуже престижні. Проводяться раз на чотири роки. Але постійно тримати себе у формі і часто виходити на пік складно. І це кінець сезону, навіть емоцій не вистачає. А вони допомагають боротися, бігти, стрибати. Проте дуже хотілося б успішно виступити у Спліті.

Суперниць знаєте?

— Не всіх. За команду Америки виступатиме кубинка Ярхеліс Савіньє, Азії — казашка Ольга Рипакова, за Європу також стрибатиме італійка Сімона Ла Мантія.

Куба подарувала чимало сильних стрибунів. У них дійсно настільки хороша школа?

— На Кубі потрійний стрибок — національний вид. Навіть коли я змагалася на юнацьких чемпіонатах, дівчатка-кубинки стрибали по 14,40. У них, мабуть, і справді є якась таємниця.

А в нас є гідні наслідувачки Ольги Саладухи та Інеси Кравець?

— У Донецьку є дуже хороша, талановита і стрибуча дівчина — Ганна Александрова. Вона представлятиме Європу на юнацькій Олімпіаді.

Зі скількох років починається справжній потрійний стрибок?

— Із 27, коли скелет сформований, спортсменка зміцніла. Я раніше стрибала на 13,60 і думала, що це завал. Зараз усе інакше. Гляньте, на Інесу Кравець, Олену Говорову. Вони теж почали показувати високі результати пізніше.

Була стрибунка, якою захоплювалися, а потім зустрілися з нею у секторі?

— Ідеалами для мене завжди були Інеса Кравець і Джонатан Едвардс. З Інесою ми не змагалися, але я росла на її касетах. Із тренером постійно переглядали її стрибки, вивчали техніку.

У дитинстві, як і всі спортсменки, вели щоденник?

— Так, вклеювала туди всі фотографії, статті. Малювала олімпійські кільця і медаль із першим місцем.

Зараз ви читаєте новину «"Справжній потрійний стрибок починається із 27 років"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі