пʼятниця, 09 лютого 2018 00:50

Сподіваємося на медаль у жіночій біатлонній естафеті

Автор: www.facebook.сом
  Оксана Баюл здобула першу золоту нагороду України у фігурному катанні на зимових Олімпійських іграх-94. Має свій бренд одягу й аксесуарів
Оксана Баюл здобула першу золоту нагороду України у фігурному катанні на зимових Олімпійських іграх-94. Має свій бренд одягу й аксесуарів

9 лютого в південнокорейському Пхьончхані стартують XXIII зимові Олімпійські ігри. За Україну змагатимуться 33 спортсмени — найменше за всю історію наших виступів. Володар золотої нагороди отримає від держави $125 тис. — 3,4 млн грн, срібної $80 тис. — 2,2 млн грн, бронзової $55 тис. — 1,5 млн грн.

Україна на зимових Олімпіадах виступає з 1994 року. За цей час наші спортсмени здобули сім медалей — два "золота", одне "срібло" та чотири "бронзи".

Першу олімпійську нагороду на зимовій Олімпіаді Україні принесла Валентина Цербе. 23 лютого 1994 року на спринтерській гонці в норвезькому Ліллехамері виборола "бронзу".

Цербе була єдиною із шістки найкращих, хто не мала промахів на спринті 7,5 км. Решта промахнулися двічі. Чемпіонкою стала канадська спортсменка Міріам Бедар.

Срібна призерка Світлана Парамигіна із Білорусі двічі промахнулася на стрільбі лежачи, але чисто відстріляла стоячи. Лише неймовірний фінішний ривок дозволив їй випередити Цербе на 0,1 с.

Перша українська медаль взагалі висіла на волосині. Інна Шешкіль із Казахстану бігла швидше за всіх призерів, але несподівано впала на фініші. У результаті — четверте місце.

На тій же Олімпіаді несподівано перемогла 16-річна фігуристка з Дніпропетровська Оксана Баюл. Основними претендентами на "золото" вважали американок Ненсі Керріган і Тоню Гардінг.

Оксана виконала одну з найкращих коротких програм в історії фігурного катання і стала лідером.

На тренуванні перед довільною програмою фігуристка з Німеччини Таня Шевченко зіткнулася з Оксаною, пошкодивши їй ковзаном гомілку. Баюл наклали шви. Лікар німецької збірної зробив їй кілька ін'єкцій знеболювальних. У такому стані Оксана виконувала довільну програму. На її фініші тренер Галина Змієвська, розуміючи брак каскаду стрибків, крикнула про це через бортик. Оксана змінила план, додала складніші стрибки. У підсумку — перемога. Організатори довго шукали гімн України. Затримали церемонію нагородження.

Третю медаль Україні виборола біатлоністка Олена Петрова на Іграх у японському Нагано 1998 року. В індивідуальній гонці Олена промахнулася на першій стрільбі. Те саме зробили інші призери — німкеня Уши Дізль і Катерина Дафовска із Болгарії. Олені забракло 17 с. до перемоги. Виграла болгарка. Німкеня відстала від українки на 8 с.

Наступної медалі довелося чекати вісім років. Лише 2006-го в Турині фігуристи Олена Грушина і Руслан Гончаров виграли "бронзу" в танцях на льоду.

А потім була Олімпіада-2014 у Сочі. Почин зробила біатлоністка Віта Семеренко. В спринті вона відстрілялася на нуль і фінішувала третьою, поступившись Анастасії Кузьміній із Словаччини й росіянці Ользі Вілухіній. Згодом антидопінгове агентство дискваліфікувало Вілухіну й присудило "срібло" українці. "Бронза" — в італійки Обергофер.

А вершиною наших досягнень було "золото" в жіночій біатлонній естафеті у Сочі-2014. Віта Семеренко перший етап пробігла третьою. Юлія Джима вивела нас на перше місце, вигравши в переслідувачів — Росії й Норвегії — 40 і 44 с.

Лише раз українки дали привід сумніватися. Валентина Семеренко тричі промахнулася в стійці на третьому етапі. Але вдало відстрілялася додатковими патронами й обійшлася без штрафу. Лідерство було за Україною.

Олена Підгрушна виграла в улюб­леному стилі: дозволила нашпигованим допінгом росіянкам наблизитися до відстані 11 с. після другої стрільби, а згодом потужним фінішним спуртом відірвалася більш як на півхвилини. Третіми прийшли норвежки.

Згодом Росію прогнозовано позбавили "срібла", вручивши його Норвегії. "Бронзу" отримали чешки.

Жіноча біатлонна естафета — наша головна надія на медаль на Іграх-2018. Цей вид програми заплановано на 22 лютого, четвер.

Зараз ви читаєте новину «Сподіваємося на медаль у жіночій біатлонній естафеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі